Robi się je szybko i prosto a efekt wprawi w zachwyt każdego. Dodatek ziół takich jakich lubisz, wzbogaci ich smak. Ja natomiast lubię parmezan i nie zmieniam jego smaku. Próbowałam z innymi serami, tańszymi niż parmezan ale niestety nie wychodzą. Jeśli tylko uda mi się kupić polski ser parmezanopodobny - Bursztyn, na pewno go wypróbuję...
Składniki:
parmezan w kawałku - u mnie kawałek 200 gramowy
świeży rozmaryn lub tymianek lub zioła prowansalskie
Ser zetrzyj na drobnej tarce. Pokrój zioła, jeśli uznasz, że chcesz je dodać i wymieszaj z parmezanem. Rozgrzej piekarnik do ok 200⁰C. Na blasze (zimnej) układaj kupki sera (jak na zdjęciu). Włóż do piekarnika na ok 5 min. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie blachę i po 2 minutach nożem zacznij zdejmować ciasteczka z blachy. Jeśli mają być płaskie to po prostu zostaw je do wystudzenia a jeśli chcesz je pozawijać to po zdjęciu z blachy, umieść je na wałku lub czymś podobnym ( u mnie była to rączka od ubijaczki do ziemniaków). Niektóre, bardziej oporne na odkształcenie, zginałam w pół i dociskałam szklanką na brzegach. Efekt rewelacyjny! Podczas pieczenia, kiedy ser się rozpuszcza, znacznie zmniejsza się jego ilość i w placuszkach tworzą się urocze dziurki, które nadają im wyjątkowego charakteru. Uwielbiam je....
O, nigdy nie jadłam takich placuszków. Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńWhiness, to miło kiedy mogę zaskoczyć:)
UsuńA mnie one przypominają moje ukochane chipsy. Koniecznie muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo są świetne...
Usuń