poniedziałek, 10 września 2012

Zdrowe chipsy ziemniaczane

Świetna przegryzka, po której brak wyrzutów sumienia a także doskonały dodatek do zupy.



Składniki:
4 - ziemniaki podobnej wielkości
3 łyżki oleju
sól, pieprz i sos tabasco jeśli mają być ostre

Piekarnik nagrzać do 200⁰C. Ziemniaki obrać lub dokładnie umyć jeśli mają pozostać w skórce (będą jeszcze bardziej zdrowe!) i pokroić w plasterki ok 2 mm (jeśli są duże, podziel ziemniak na pół i dopiero potnij w plasterki).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem.Plasterki ziemniaków ułożyć jeden obok drugiego i posmarować resztą oleju. Posypać solą, pieprzem i ew. sosem tabasco.
Chipsy piec porcjami ok 15-20 min zależnie od grubości. Wyjmij kiedy kolor ziemniaków będzie złotobrązowy.

1 komentarz:

  1. Można zrobić samemu, ale można też kupić :) są pyszne, smakują jak te uwielbiane niezdrowe :) polecam te http://freedelikatesy.pl/chipsy_ziemniaczane_karbowane_z_sola_morska_bio_125g_molenaartje.html

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)