Składniki:
1 żółty kisiel
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
2,5 - 3 szklanki maki tortowej
1 cukier waniliowy (32g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
8-10 jabłek szara reneta
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W 1 szklance wody ugotować kisiel z dodatkiem całego cukru. Ostudzić.
Z mąki, cukru waniliowego, proszku, margaryny i żółtek (białka zatrzymać w osobnej miseczce) wyrobić kruszonkę.
Z mąki, cukru waniliowego, proszku, margaryny i żółtek (białka zatrzymać w osobnej miseczce) wyrobić kruszonkę.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub w szóstki jeśli są duże.
Na natłuszczona blaszkę wysypać 3/4 objętości kruszonki.Następnie ułożyć ciasno cząstki jabłka.
Z białek z odrobiną soli ubić pianę. Dodać ostudzony kisiel, wymieszać delikatnie i wylać na jabłka. Na wierzch wysypać resztę kruszonki.
w przekroju wygląda pysznie. też jestem bardzo ciekawa czy faktycznie tylko z renet się udaje.
OdpowiedzUsuńNastępnego dnia była jeszcze lepsza, delikatna i zrównoważona miedzy kwaśnym posmakiem jabłek i słodkim piany.
UsuńWypróbowałam ten przepis i jestem zachwycona. Ciasto pyszne.Moja rodzina się nim zajada;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:)
Usuń