niedziela, 23 września 2012

Ketchup z cukinii

 Przepis od Zosi, mojej krewnej mieszkającej ponad 500 km ode mnie... Szkoda, że jesteśmy tak daleko.  Zosia jest mistrzynią przetworów. Jej ogórki na ostro powalają każdego a ów ketchup zachwycił moich gości. Przepis już powędrował do nich a dziś obiecałam kolejnym osobom.


Składniki:
cukinia - 3 kg
1 kg cebuli
2 szklanki octu
0,80 - 1 kg cukru
2 łyżki pieprzu
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka curry
1 litr koncentratu pomidorowego

Cukinie obrać i zetrzeć na grubej tarce. 1 kg cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Posolić każde z osobna i odstawić na noc. Odcisnąć, włożyć do garnka, dodać ocet i cukier. Gotować ok. 20-30 min. Dodać pieprz, paprykę, curry i koncentrat. Gotować 15 minut. Wkładać gorący do wyparzonych słoików. Można zmiksować, wtedy będzie bardziej płynny.


12 komentarzy:

  1. fajny, taki domowy! :) ciekawa jestem jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przypuszczałam, że będzie tak dobry. I podbił serca moich znajomych.

      Usuń
  2. Brzmi bardzo ciekawie, pozdrowienia dla Zosi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Patysko:) Dziś dostałam kolejne przepisy, hurra...

      Usuń
  3. Hmmm... jadłam już ketchup czyli prawdziwy sos pomidorowy, jadłam ketchup z bananów (poważnie!), muszę spróbować tego z cukinii, zapowiada się smacznie Madziu ;)MS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ketchup z bananów - zaskakujące.Podziel się wrażeniami, please.

      Usuń
  4. ketchup robilam tylko raz, ale szybko sie zepsul... ale rodzinne przepisy trzeba pielegnowac, zwlaszcza jesli sa tak super smaczne. dziekuje za bardzo osobisty komentarz... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne by do słoików wkładać bardzo gorące produkty. Ja i tak zawsze stawiam na noc do góry nogami. Dziękuję Śliwko za odwiedziny.

      Usuń
  5. jak ja kocham lato, nawet jego resztki... cukinie i inne dyniowate - cuda można z nich zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się nazwanie dyniowatych - resztkami lata. Kupuję!!!

      Usuń
  6. właśnie go jem, zwykła kanapka z serem dzieki niemu smakuje niebiańsko! już nigdy chyba nie zjem sklepowego ketchupu!

    OdpowiedzUsuń
  7. czy z cukinii winno się usunąć pestki? czy koncentrat pomidorowy powinien byc w formie stalej (ze sloika) czy moze byc plynny ( w kartoniku)? zgory dziekuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)