czwartek, 20 września 2012

Cukinia w cieście

Cukiniowe placki od lat goszczą na naszym stole. Najczęściej robię je w połączeniu z ziemniakami. Czasem jednak sięgam po poniższy przepis. Dodatek proszku do pieczenia powoduje, że są pulchne i puszyste. 








Składniki:

2 średnie cukinie
1 łyżeczka soli
ok. 1/2 szklanki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czarny pieprz 
1 jajko
1 cebula
olej do smażenia

opcjonalnie sos:

jogurt grecki
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
skórka z 1/2 cytryny
sól

Cukinię zetrzyj na grubych otworach tarki. Im większe i dłuższe będą kawałki tym lepiej. Wymieszaj cukinię z sola i odstaw na chwilę. Mocno wyciśnij sok. Możesz to zrobić w dwojaki sposób: albo przez gazę lub ściereczkę albo wyciskając dłonią kolejne porcje.

Dodaj cebulę drobno pokrojoną, jajko roztrzepane i świeżo zmielony pieprz. Połącz proszek z mąką i dodaj do masy cukiniowej. Włącz piekarnik i nastaw na 200⁰C.

Rozgrzej olej na patelni i nakładaj małe placuszki. Smaż ok 5 min aż brzegi się zrumienią, Przerzuć na druga stronę i smaż koleje 3 minuty. Przełóż na blachę i podpiekaj aż wszystkie będą gotowe. Dzięki pieczeniu w piekarniku będą chrupiące.


Możesz zrobić sos jogurtowy. W tym celu zmieszaj produkty i dopraw do smaku.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)