Co do ciasta, absolutnie genialnym jest pomysł macerowania truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu, czyli Hyćce Przepis tutaj. Nabierają niezwykłego aromatu, który czyni je wyrafinowanymi i eleganckimi. Sam biszkopt wygląda pięknie i smakuje świetnie. Bazylia jest wyczuwalna delikatnie i nie dominuje.
Składniki:
2 garści liści bazylii
100 g masła
100 g mąki
2 jajka
szczypta soli
bita śmietana - 0,5 l
świeże truskawki
Zaczynamy od przygotowania bazyliowego cukru. Zawsze liście ziół rozcieram w moździerzu albo w szklance przy pomocy muddlera (jak do Mohito). Tym razem do szklanki sypałam partiami cukier i liście bazylii a następnie mocno rozcierałam. Możesz to samo zrobić w malakserze ale ja pod tym względem pozostanę tradycjonalistką:)
Masło utrzyj na puszysta masę, dodawaj po 1 jajku a potem połącz z cukrem bazyliowym. Na koniec dodawaj stopniowo przesianą mąkę z odrobiną soli. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem blachy o średnicy 20 cm. Piecz w temp. 200⁰C przez ok 20 min.
Kiedy przestygnie, nałóż na wierzch bita śmietanę i udekoruj truskawkami.
uwielbiam bazylie, na pewno zrobię taki biszkopt :)
OdpowiedzUsuńO! Zrobiłaś! Jak się cieszę! Prawda, że truskawki w syropie to czysta poezja!?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:*
O tak, truskawki mnie powaliły.. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)
Usuń