Składniki:
- ziemniaki 4-5 szt
- jajko
- mąka - trochę, tzn 1-2 łyżki
- cebula - 1 szt
- sól, pieprz
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach lub nawet na miazgę. Odciśnij całą wodę (ja przyciskam ziemniaki do brzegu naczynia i wylewam płyn). Zetrzyj cebulę i połącz z ziemniakami. Dodaj jajko i trochę maki -tak tylko żeby związać masę. Posól trochę i popieprz. Na rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta, formując cieniutki placuszki. Smaż podważając od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie. Muszą być brązowe.
Podawaj z cukrem lub z białym serkiem lub śmietaną. Do picia świetnie wpasowuje się maślanka lub kefir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)