Składniki:
- ziemniaki - 5, 6 sztuk
- maślanka - 1 litr
- masło- 2 łyżki
- cebula - 1 szt
- koperek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Ziemniaki kroję w kostkę i zalewam ok. 0,5 litra posolonej wody. Gotuję do miękkości. Dolewam maślankę, dodaje masło i podgrzewam. Dodaję gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz. Na patelni rozgrzewam trochę masła i smażę drobną pokrojoną cebulę. Dodaję do zupy. Miksuję wszystko, dosypuję koperek i gotowe! Jestem ciekawa Waszych wrażeń, smacznego!
uwielbiam polewkę , ale tak jak moja mama nie miksuję ziemniaków , ale dodaję kminku zamiast gałki i bez cebuli , ale za to ze śmietanką 30- tką pozdrawiamy d i a i t
OdpowiedzUsuńp.s
OdpowiedzUsuńmożna ugotować zupę także z kefiru - też smaczna
Przypomniałaś mi moją Babunię (dziękuję :)), robiła najlepszą polewkę pod słońcem tylko z maślanki i tylko tej z woreczka. Pyry gotowała osobno i dodawała duże kawałki do zupy już na talerzu. Koniecznie podczas jedzenia trzeba było ubrać fartuszek, ponieważ trudno je zjeść samą łyżką ale można było się przy tym trochę pośmiać, chlapiąc zupą na około. MS
OdpowiedzUsuńA u nas jada się polewkę na śniadanie, juz na talerzu dodajemy ukwaszoną śmietankę i kruszymy do niej twaróg. A ja osobiści delikatnie ją słodzę ... mniam najlepsza u mamy :)
OdpowiedzUsuńPochodzę z woj. łódzkiego. Moja babcia robi najlepszą polewkę. Bez wody, tylko maślanka ok 1l. + jak się zagotuje ok. pół szklanki śmietany 18% rozmieszanej z 2 łyżkami mąki. Jeśli zupa jest za słona można złagodzić słodkim mlekiem. Zupa tylko posolona bez innych przypraw. Osobno podane są ziemniaki ze skwarkami i cebulką. Pycha. :)
OdpowiedzUsuń