wtorek, 26 czerwca 2012

Szybkie ciasto coca-colowe



To ciasto Nigelli od kilku lat ratuje mnie w sytuacjach, kiedy muszę przygotować coś na już. Niedawno podczas wymiany uczniowskiej miałam przyjemność gościć ponad 14-tu młodych Hiszpanów wraz z polskimi opiekunami, kolegami mojej córki. Zrobiłam tiramisu, ciasto marchewkowe i w ostatniej chwili to własnie ciasto. Jak się okazało nie tylko nazwa ale i smak przyciągnął największą uwagę. Nie został nawet kawałeczek..

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru kryształu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka

Polewa:
 - 1 czekolada mleczna lub gorzka albo inna jaka lubisz
- 2-3 łyżki śmietanki 30%

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.


23 komentarze:

  1. Wypróbuję! :) W środku wychodzi mokre? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W środku jest idealne. Robiłam czekoladowe ciasta, które w środku były gumowate a to jest równo wypieczone i nie suche. Coca-cola powoduje, że świetnie rośnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje właśnie jest w piekarniku, dam znać dodałam kilka pestek dyni:) zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio pisałam że dam znać:) ciasto wyszło i dzis robię powtórkę:) pestki dyni - trafione:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cieszę się bardzo:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło czy margaryna ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym przypadku spokojnie może być margaryna. Nie ma kluczowego znaczenia dla smaku.Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale jazda!!! Ciasto coca-colowe!! Nie znałam ale muszę koniecznie przetestować!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiaczku, zachęcam. bo proste a w smaku jak murzynek..Pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń
  9. O kurde... rozwaliłaś mnie na łopatki:) mięso z coca-colą już robiłam ale ciasta jeszcze nie:) zapisuję do wypróbowania;)
    p.s. poszukaj jeszcze czerwonej, białej i szarej czubrycy ja właśnie weszłam w posiadanie też są ciekawe:) i może pokaż swoje szafki i szuflady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolko, fajnie że zajrzałaś do mnie. Przypomniałaś mi o szynce w coca-coli. Muszę znów je zrobić. Ale moim zdaniem ciasto lepsze...Szuflady mówisz... A może to zrobię.. Zamierzam najpierw podzielić się tajemnicą robienia przez mnie zdjęć i wytłumaczyć moją indolencję w tym zakresie. Przypraw mam kilka fajnych - 3 rodzaje suszonych papryk z Chorwacji, przyprawy z Izraela i Maroko. Wszystko to prezenty od znajomych. Idę do Ciebie o czubrycę pytać:)

      Usuń
  10. A czy musimy używać originalnej coca-coli czy podróbki też mogą być ??

    OdpowiedzUsuń
  11. upiekłam dziś to cudo, ale nie jestem pewna czy wyszło tak jak trzeba ... tzn. jest strasznie wilgotne ! tak ma być? smakuje dobrze ,ale boję się że to jednak zakalec... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie było aż tak wilgotne... Nie mam pojęcia dlaczego tak wyszło. Może błąd tkwi w mące albo piekarniku....

      Usuń
  12. Pani Magdo! Ciasto było przepyszne! W wolnej chwili muszę je upiec.
    Pozdrawiam, Michał

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygrało! Szukałam właśnie szybkiego i w miarę taniego ciasta na urodziny brata, które ma dzisiaj. Kompletnie zapomniałam o nich :(
    I myślę, że to będzie idealne, bo co jak co, ale 11-stolatki uwielbiają colę.
    Dam znać czy mi wyszło i czy smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak obiecałam tak piszę.
      Ciacho faktycznie smakuje wyśmienicie, choć zamiast coli użyłam pepsi i może dlatego nie czuło się jej smaku. Za to wyszło niesamowicie czekoladowe samo w sobie, a jeszcze jak polałam je czekoladą (mleczną jasną i ciemną) to było aż mdłe.
      Prawdą jest, że wyszło trochę za wilgotne, ale kilka godzin w lodówce i to najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam. I jakie zrobiłam w ogóle.

      Polecam wszystkim smakoszom.
      Astra

      Usuń
  14. zamiast mąki pszennej użyłam krupczatki wyszło suuper ;))polecam ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam dzisiaj po raz setny i już nie ma połowy. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas już się przyjęło, wszyscy uwielbiamy. Trochę zbezczescilam przepis, bo dodaje do naszego nutelle. Niebo w gebie. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)