niedziela, 24 czerwca 2012

Ropa vieja, czyli...stare ciuchy!


Moja propozycja dla osób znających język hiszpański, może okazać się szokująca. "Ropa vieja" w tłumaczeniu oznacza bowiem "stare ciuchy"... Skąd tak dziwna nazwa? Legenda mówi, że onegdaj bardzo biedny człowiek, nie miał czym nakarmić swojej rodziny. Pociął swoje ubrania na małe kawałeczki i podał im do jedzenia. Włożył jednak w to tak wiele miłości, iż zamieniły się one w pyszną wołowinę. Urocze..... To co uwielbiam w meksykańskiej kuchni, to zabawa jedzeniem. Jedzenie rękoma nie wpisuje się w naszą kulturę i mamy problem z przełamaniem się do takiej formy obcowania z żywnością.W zaciszu domowym jednak, wśród przyjaciół to fajna zabawa i działanie wprowadzające luz i rozprężenie. Jak wspominałam w poprzednich wpisach, kolendra jest bazalnym ziołem w meksykańskiej kuchni. Nie każdy jednak radzi sobie z tym smakiem. Ale kiedy serwowałam ostatnio to danie, Achu, która odrzucała całkowicie kolendrę, zjadła ją w tym zestawie, uznając że rola jej w budowaniu smaku dania, jest nie do podważenia. Możesz zastąpić ją jednak pietruszką, delikatnie profanując potrawę. 
Najczęściej gotuję wołowinę przygotowując rosół. W moim rosole musi pojawić się mięso z kurczaka, indyka i wołowiny. Na części rosołu wraz z mięsem drobiowym szykuje zupę pomidorową z kukurydzą (przepis tutaj) a wołowinę z radością porywam do opisywanej potrawy.
Składniki sałatki są rozdzielone na talerzu, polane oliwą z oliwek. Osobno podana jest tortilla pszenna. Teraz wystarczy ponakładać po kolei składniki, zwinąć tortillę i zajadać! 



Składniki:
gotowana wołowina - ok 1,5 kg
kolendra - 1 pęczek
czerwona cebula - 1 szt
pomidor - 2/3 szt
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek MONINI
sól, pieprz


Wołowinę wyjmij z rosołu i rozdziel na jak najmniejsze włókienka. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na oliwie i dorzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, kolendrę poszatkuj, pomidora pokrój w kosteczkę (obierz ze skórki jeśli wolisz). Tortille podgrzej na patelni albo tak jak ja w kuchence mikrofalowe - chwilkę na dużej mocy.
Rozłóż składniki dzieląc talerz na ćwiartki. W jednaj niech znajdzie się cebula, w drugiej pomidor, w trzeciej kolendra a w czwartej jeszcze ciepła wołowina. Polej wszystko oliwą z oliwek. Tortillę złóż na pół, jeszcze raz na pół i połóż na sałatce lub serwuj w koszyczku. 
Sałatka świetnie smakuje i jest bardzo zdrowa!!!


2 komentarze:

  1. Robiłam już, ale nie wiedziałam, co to znaczy;D Ale ważne, że to pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)