czwartek, 28 czerwca 2012

Kurczak pod pierzyną z ciasta francuskiego



To jedna z potraw, która podczas testowania przepisów Jamiego Olivera z książki "30 minut w kuchni" na dobre zagościła w mojej kuchni. Jest elegancka, niecodzienna a równocześnie niedroga i mało skomplikowana. Wystarczą jakieś warzywa i danie gotowe.



Składniki:
4 piersi z kurczaka  
kawałek masła
pęczek dymki 
150g pieczarek 
1 czubata łyżka mąki i mąka do oprószenia
2 łyżeczki musztardy 
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
300 ml ekologicznego  bulionu z kurczaka
kilka gałązek świeżego tymianku 
1/3 gałki muszkatołowej do ścierania
1 arkusz ciasta francuskiego 
1 jajko 

Piersi kurczaka pokrój w paski o grubości 1 cm. Na rozgrzana patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kawałek masła. Dorzuć kurczaka i smaż przez około 3 minuty. W tym czasie  przytnij dymki i umyj pieczarki, a potem pokrój na małe kawałki. Dorzuć na patelnię razem z czubata łyżką mąki i wymieszaj. Dodaj 2 łyżeczki musztardy, 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany i 300ml bulionu  z kurczaka. Dobrze wymieszaj. Zerwij listki tymianku i dorzuć na patelnię razem z odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Zostaw na małym ogniu.
Oprósz czysty blat mąką i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Małym nożem lekko ponacinaj je w kratkę. Zdejmij patelnię z kurczakiem z ognia i przełóż jej zawartość do naczynia do zapiekania nieznacznie mniejszego niż ciasto. Przykryj nadzienie arkuszem ciasta, upychając je przy brzegach. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim ciasto. Włóż je do piekarnika na górną półkę i piecz na złoto około 15 minut. 




3 komentarze:

  1. zapiekanki zdecydowanie mogłabym jeść codziennie, tym bardziej z mięsnym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Całość musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako ktoś kto jadł to danie przy okazji robienia zdjęcia - potwierdzam - było pyszne!

    Grzegorz

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)