To jedna z potraw, która podczas testowania przepisów Jamiego Olivera z książki "30 minut w kuchni" na dobre zagościła w mojej kuchni. Jest elegancka, niecodzienna a równocześnie niedroga i mało skomplikowana. Wystarczą jakieś warzywa i danie gotowe.
Składniki:
4 piersi z
kurczaka
kawałek masła
pęczek dymki
150g
pieczarek
1 czubata
łyżka mąki i mąka do oprószenia
2 łyżeczki
musztardy
1 czubata
łyżka kwaśnej śmietany
300 ml
ekologicznego bulionu z kurczaka
kilka gałązek
świeżego tymianku
1/3 gałki
muszkatołowej do ścierania
1 arkusz
ciasta francuskiego
1 jajko
Piersi
kurczaka pokrój w paski o grubości 1 cm. Na rozgrzana
patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kawałek masła. Dorzuć kurczaka i smaż przez
około 3 minuty. W tym czasie przytnij dymki i umyj pieczarki, a potem pokrój na małe kawałki. Dorzuć na patelnię razem z czubata łyżką
mąki i wymieszaj. Dodaj 2 łyżeczki musztardy, 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany i 300ml bulionu z kurczaka. Dobrze
wymieszaj. Zerwij listki tymianku i dorzuć na patelnię razem z odrobiną startej
gałki muszkatołowej oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Zostaw na małym ogniu.
Oprósz czysty
blat mąką i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Małym nożem lekko ponacinaj je w
kratkę. Zdejmij patelnię z kurczakiem z ognia i przełóż jej zawartość do
naczynia do zapiekania nieznacznie mniejszego niż ciasto. Przykryj nadzienie
arkuszem ciasta, upychając je przy brzegach. Rozbełtaj jajko i
posmaruj nim ciasto. Włóż je do piekarnika na górną półkę i piecz na złoto
około 15 minut.
zapiekanki zdecydowanie mogłabym jeść codziennie, tym bardziej z mięsnym dodatkiem
OdpowiedzUsuńCałość musi być pyszna
OdpowiedzUsuńJako ktoś kto jadł to danie przy okazji robienia zdjęcia - potwierdzam - było pyszne!
OdpowiedzUsuńGrzegorz