Podzielę się dziś przepisem na
meksykańską fasolę, która w tym roku towarzyszy spotkaniom grillowym w naszym
domu. Jest łatwa w przygotowaniu a świetnie wzbogaca smak grillowanej karkówki
czy piersi z kurczaka.
Początkowo miałam problem z zaakceptowaniem jej nieco mydlanego smaku ale dziś to jedno z moich ulubionych ziół. Wiem, że część osób nie lubi kolendry więc można ją sobie tutaj odpuścić (szykowałam ostatniego grilla na szybko i musiałam się obyć bez niej). Są jednak potrawy, które bardzo tracą na jej braku. Jest to np. guacamole, kolejny fantastyczny dodatek do grilla. Przepis wkrótce:)
Początkowo miałam problem z zaakceptowaniem jej nieco mydlanego smaku ale dziś to jedno z moich ulubionych ziół. Wiem, że część osób nie lubi kolendry więc można ją sobie tutaj odpuścić (szykowałam ostatniego grilla na szybko i musiałam się obyć bez niej). Są jednak potrawy, które bardzo tracą na jej braku. Jest to np. guacamole, kolejny fantastyczny dodatek do grilla. Przepis wkrótce:)
Składniki:
§ boczek wędzony pokrojony w paski 0,5 cm na ok 3 cm ok 0,5 kg
§ kiełbasa śląska pokrojona w półksiężyce 400g
§ 1x cebula biała pokrojona w drobną kostkę
§ czosnek świeży siekany – 4 ząbki
§ kolendra świeża w doniczce – 1 x
§ pomidory świeże – 3x małe
§ fasola gotowana taka jak do Sopa de Frijol (patrz
przepis)
Wykonanie:
Podsmażamy kiełbasę z boczkiem, cebulą i
czosnkiem. Lekko przyrumienić. Wrzucić wszystko do ugotowanej czerwonej fasoli.
Dodać pokrojoną świeżą kolendrę, świeży pomidor pokrojony w kostkę. Doprawić
solą i pieprzem i trzymać na ogniu do zagotowania.
Bardzo ciekawy i oryginalny dodatek do grilla. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety to danie nie powinno nazywać się fasolka po meksykańsku lecz fasolka Magdy gdyż fasolka po meksykańsku taka prawdziwa a nie udziwniona jest to tradycyjne danie meksykańskie, spożywane w wielu regionach. Jest ono wykonane z gotowanej fasoli, z cebuli, czosnku, chili, bekonu, kiełbaski i skórki wieprzowej. Inne popularne składniki to pomidory, kolendra, szynka, sos, mięso wieprzowe i chorizo. Podawać powinno się na gorąco i mieć konsystencję zupy.
OdpowiedzUsuń