Składniki:
korzeń selera
piersi drobiowe - 2 szt
woda - ok. 1-1,5 l
marchewka, pietruszka
śmietana 18% słodka -ok. 0,25 ml
płatki migdałów
sól i pieprz
Piersi zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia trzymając na pełnej mocy palnika. Natychmiast po zagotowaniu zmniejsz ogień i ściągnij pianę jaka wytworzyła się na powierzchni wody. Dodaj sól, pieprz i warzywa pokrojone na kawałki. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości piersi. Seler pokrój w maleńką kosteczkę, dosłownie 2 mm na 2 mm. Ten etap to kluczowy moment dla efektu końcowego zupy. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć seler. Smaż mieszając aż zmięknie. Jeśli chcesz dodaj odrobinę masła dla smaku. Ja zawsze chcę...
Z rosołu wyjmij warzywa. Nie będą Ci już potrzebne. Piersi pokrój w drobną kosteczkę, podobną do selera.Teraz musisz zdecydować czy dodać wszystkie kawałki piersi czy też część. Nie może ich być więcej niż selera a zupa nie może być za gęsta. Dorzuć do wywaru seler oraz kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem przez chwilę. Dodaj śmietanę i nadal gotuj na małym ogniu. Posmakuj i dopraw.
Płatki migdałów upraż przez chwilę na suchej i gorącej patelni. Posyp zupę, kiedy nalejesz ją bo miseczki.
Hmmmm... to musi być pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa i chętnie wypróbuję...:)! U mnie na rozgrzewkę dynia na osto !
OdpowiedzUsuńbardzo fajna zupa. Ostatnio mam ochotę własnie na takie ciepłe obiady
OdpowiedzUsuń