Równie doskonałe będą do zupy czosnkowej lub kremu brokułowego...
Składniki:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
20 g drożdży
szczypta cukru
ćwierć szklanki letniego mleka
łyżeczka mielonego kminku
sól
1 jajko
Utrzyj drożdże z cukrem i mlekiem, zostaw w cieple na kilka minut. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj mąkę, masło, usiekaj nożem na piasek, dodaj sól,kminek oraz drożdże i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, wycinaj ciasteczka, układaj na blasze, posmaruj rozkłóconym jajkiem, upiecz w gorącym piekarniku na złoty kolor.
fajna alternatywa dla groszku ptysiowego i grzanek
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! ja zwykle do kremu brokułowego zjadam sklepową bagietkę, ale mam nadzieję że przy najbliższej okazji wypróbuje przepis! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń