wtorek, 22 maja 2012

Tiramisu

Kulminacyjnym momentem każdej kolacji i przyjęcia jest dla mnie deser.Przywiązuję dużą wagę do wyboru słodkiego akcentu. Zarówno forma podania, jak i smak musi pasować do reszty podawanych dań. Dzisiejszy przepis zapewne pojawia się na listach "old fashioned" ale nie ma godnego następcy, więc nadal jest jednym z najbardziej cenionych deserów.
Uwielbiam opowiadać historie deserów. Często ich powstanie wiąże się z uwielbieniem i bywało formą  wyrażenia uczucia, tak jak w przypadku bezy Pawlowej czy Nellie Melby ale często pośpiech i brak czasu, dyktował ciekawe smakowe rozwiązania, jak np. Eaton Mass. Tiramisu dzięki swej niezwykłej mocy pobudzania sił witalnych, było ulubionym przysmakiem weneckich kurtyzan., które pomiędzy zawodowymi obowiązkami, dodawały sobie animuszu poprzez zajadanie deseru składającego się z jajek, cukru, kawy i czekolady, czyli silnych afrodyzjaków1
W moim przepisie nie ma ani żelatyny ani śmietany, bo w mojej opinii to profanacja słynnego deseru.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • biszkopty podłużne 
  • 500g serka mascarpone
  • 50ml Amaretto 
  • filiżanka mocnej kawy
  • czekolada do posypania


Pamiętaj by wyparzyć jajka przed przystąpieniem do pracy! Zaparz filiżankę mocnej kawy. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogiel. To jeden z ważniejszych momentów dla smaku deseru. Ubijaj tak długo aż będą prawie białe i puszyste. Wtedy zacznij dodawać serek mascarpone po łyżce, ciągle ubijając. Kiedy serek na dobre przeniknie do masy jajecznej. Ubij połowę białek na sztywną pianę. Dodaj ją do masy serowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj. Do kawy dodaj Amaretto. Ułóż warstwę biszkoptów, jeden przy drugim, na dnie naczynia w którym przygotujesz deser (najlepiej żeby było przezroczyste). Nigdy nie moczę biszkoptów w kawie, bo deser wtedy jest wodnisty i mokre biszkopty dominują. Ja polewam każdy biszkopcik łyżeczką kawy. Spokojnie, powoli ale tak by każdy nasączył się nią. Ciasta zmiękną też pod wpływem masy jajeczno-serowej, więc nie trzeba nasączać im za bardzo. NA biszkoptach ułóz połowę masy i posyp czekoladą w proszku. Zacznij układać kolejną warstwę ciastek, nasącz je kawą i nałóż drugą część masy. Wyrównaj i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na min. 1 noc. Przed podaniem posyp czekoladą w proszku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)