Przepis dostałam już jakiś czas temu od koleżanki (dziękuję Madziu).
Ilość wystarcza na dwie piekarnikowe duże blachy. Dodatki wybieram w zależności od nastroju i zawartości lodówki. Tę pizzę, którą prezentuję na zdjęciu zrobiła moja córcia. Było pysznie! A do tego świetne towarzystwo:)
Produkty:
- 1 kg mąki
- 2 saszetki drozdzy suszonych po 7g
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 650 ml letniej wody
Oprósz je mąką, przykryj folią do żywności i odstaw na 15 min, żeby odpoczęło w tem. pokojowej. Po tym czasie podziel ciasto na 2 części. Blachę posmaruj oliwą i rozłóż na niej ciasto.
Zostaw ciasto na kolejne 15 min. Po tym czasie wylej na ciasto sos pomidorowy (pomidory z puszki lub passatę duszę ok. 0,5 godziny na podsmażonej cebuli, dodając sól i pieprz, odrobinę cukru, listek laurowy, czosnek i oregano) i nałóż dodatki takie jakie chcesz. U nas to był starty żółty ser, mozzaerlla, feta, pomidorki koktajlowe i listki bazylii.
Piecz ok 0,5 godz w tym 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)