Produkty:
Ciasto:
- 200g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- aromat cytrynowy lub sok z cytryny - 1 łyżka
Mąkę z masłem wrzuć do miski i końcówkami palców połącz jak na kruszonkę. Jajko roztrzep z cukrem, odrobiną soli i aromatem lub cytryną. Dodaj do mąki i szybko zagnieć ciasto na jednolita masę (kruche ciasto musi być robione szybko z dbałością o to by nie zrobiło się zbyt ciepłe bo utraci swoją kruchość). Zawiń w folie i odłóż do lodówki na pół godziny.
Masa:
- 6 jaj
- 125g cukru
- 200 ml śmietany (min 18% a najlepiej kremówki)
- skórka z 2 cytryn (lub 1 cytryny, 1 limonki - piękny kolor zielonej skórki)
- sok z 2 cytryn
Ucieraj mikserem jaja z cukrem na kogel-mogel. Dodaj śmietanę i nadal ubijaj. Dorzuć sok i skórkę z cytryny/limonki.
Foremkę do tarty wysmaruj masłem. Ciasto na tartę rozwałkuj (musi być większa niż foremka) i przenieś na formę. Wyłóż ciastem dokładnie dno i ścianki (jeśli nie chce się rozwałkować, to bierz po kawałku i rozkładaj w foremce). Ponakłuwaj widelcem, Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do formy włóż folię aluminiową i wsyp fasolę lub groch. Piecz ok 15-20 min temp. 180 stopni. Usuń z foremki folię z fasolą. Nie wyjmując ciasta z piekarnika, bardzo delikatnie, wlej masę cytrynową (jest jej tak dużo że mogłaby się wylać podczas przenoszenia). Piecz ok 30 min. Po upieczeniu zostaw w piekarniku. Schłodź w lodówce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)