Kiedy upał odbiera apetyt i siły na wymyślne dania, stawiam na chłodniki. Z regularnością, która przydałaby się w moim bieganiu, przygotowuje chłodnik litewski z zakwasem buraczanym. Jednak co za dużo to niezdrowo, więc od czasu do czasu wykombinowuję inne smaki. Tym razem, na mocno upalny dzień, lekki i orzeźwiający chłodnik z ogórków w towarzystwie świeżej mięty.
Produkty:
1 litr maślanki
1/5 litra jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 duże ogórki
3 gałązki świeżej mięty
pieprz, sól
kostka warzywna lub wegeta
Do miski wlać maślankę i jogurt. Rozmieszać i dodać kostkę. Jednego ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce a drugiego zetrzeć ze skórką. Dodać do maślanki i jogurtu. Dodać kilka pokrojonych listków mięty i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zostawić w lodówce na pół godziny. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)