poniedziałek, 28 maja 2012

Zupa szczawiowa

Od kiedy mieszkam przy lesie, w naturalny sposób wykorzystuję jego dary. Jesienią zbieram grzyby i zrywam owoce czarnego bzu, z którego szykuje sok. Wiosną zaś wykorzystuję kwiaty czarnego bzu i wykonuje z niego hyćkę. Cudowny, niezwykle aromatyczny sok. Wspominałam o nim w jednym z przepisów Jamiego, kiedy wylecany był do polania deseru. Ja najczęściej używam go jako napoju ale uzależniona od testowania, wypróbuję go do np lodów...
Wiosna też lubię wybrać się tuż za bramkę prowadzącą do lasu i zrywać, przyciągający nasyconą zielonością liści, szczaw.  Choć na wyciągnięcie ręki i za pieniądze mamy niemal wszystko, to cudownie jest wykorzystać to co daje nam natura. Uwielbiam zupę szczawiową ale chyba bardziej lubię proces jej przygotowywania. Jeśli uda Ci się znaleźć miejsce gdzie rośnie nieskażony cywilizacją szczaw, zerwij spory pęczek i zrób zupę wg mojego przepisu.
Pamiętaj jednak, że nie wolno tej zupy jest zbyt często. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który lubi osadzać się w nerkach i przewodach moczowych tworząc kamienie... Wynagradza to spora ilość witaminy C i rutyny a także  świetny, kwaskowy smak. I ciekawostka: jeśli zabrudzicie ręce a plamy nie chcą łatwo zejść, wykorzystajcie szczaw właśnie. A jeśli nie będziecie mogli poradzić sobie z plamami z rdzy, pleśni lub atramentu, to także sięgnijcie po szczaw.
A już wkrótce, przepis na placki z czarnego bzu i akacji:)


Składniki:

  • duży pęczek szczawiu
  • 2 litry rosołu
  • jajko
  • śmietana 12% słodka
  • masło


Umyj porządnie szczaw i potnij go w paski. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć szczaw. Nie zdziw się, że niewiele go zostanie. Ma jednak tak intensywny smak, że spokojnie go wystarczy:)
Najlepiej kiedy mam y pod ręka domowy rosół ale jeśli nie to tez nie problem. Do wody dodaj kostki rosołowe i startą na grubej tarce marchewkę. Chwilę gotuj. Dodaj szczaw i zagotuj parę minut. W kubeczku rozbełtaj jajko z dodatkiem śmietany. Ile jej użyjesz zależy od intensywności smaku. Szczaw szczawiowi nie równy, pęczek pęczkowi też nie więc próbuj i kieruj się własnym smakiem. Ja ostatnio zużyłam ok 100 ml bo miałam mocno kwaskową zupę. Mieszaninę jajka i śmietany dodaj delikatnie do zupy i wymieszaj. Jeśli trzeba dodaj jeszcze śmietany lub soli. Koniecznie podawaj z jajkiem, bo wtedy kwas szczawiowy jest trochę neutralizowany. Dobrze też jak uzupełnienie zaserwować młode ziemniaki z koperkiem i smażonymi, chrupiącymi skwarkami..





4 komentarze:

  1. yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy lol lol

    OdpowiedzUsuń
  2. 05.06.właśnie gotuje szczawiową ze słoiczka (zrywany w zeszłe lato)i weszłam na twój blog i podglądam jak go przyprawić dzięki za podpowiedż

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. * Oferuje stawkę 3% pożyczki odsetkowej
    * Ubezpieczenie dla bezgotówkowego przedsiębiorcy
    * Gwarancja na pieniądze

    Z dobrą oceną kredytową, Credit Financier Home oferuje kredyty zabezpieczające i pożyczki nie zabezpieczające dla osób fizycznych lub spółek lub stowarzyszeń spółdzielczych dla celów korzyści przemysłowych i osobistych.

    Adres kontaktowy:
    Whatsapp: +15184181390
    Direct Mail
    creditfinancierhome@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)