czwartek, 12 kwietnia 2012

Mazurek bakaliowy Dobrosi


Podobny mazurek pojawia się co roku u mojej Teściowej. Tradycją jest wielkanocny mazurek czekoladowy i cygański. Są wspaniałe. Mogłabym je jeść i jeść. 
W tym roku Dobrosia metodą prób i błędów, zrobiła własny. Kruchy i bogaty w smaku. Podbił nasze serca! Jest świetnym uzupełnieniem wielkanocnych ciast, czyli drożdżowej baby i sernika po wiedeńsku. Uwielbiam ułamać kawałek waflowego mazurka i podgryźć pomiędzy posiłkami....





  Składniki:

·         3/4 szkl. posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy
·         3/4 szkl. cienko pokrojonych fig
·         3/4 szkl. cienko pokrojonych moreli
·         3/4 szkl. rodzynek
·         1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
·         1/2 szkl. posiekanych obranych migdałów
·         Wafel kwadratowy(2 szt)
·         2 jajka
·         2 białka
·         120 g masła o temperaturze pokojowej
·         1/2 szkl. cukru pudru
·         aromat waniliowy
·         ok. ½ szklanki mleka
·         1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Blachę (u mnie blaszka/półka piekarnikowa) wykładamy waflem. Docinamy i uzupełniamy boki.
2 jajka zmiksować z połową cukru pudru na gładką masę. Dodać masło i mleko. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać aromat i sok z cytryny. Wymieszać.  Ubić 2 białka. Kiedy są już sztywne, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy bezę, aż stanie się lśniąca i gładka. Dodać wszystkie owoce i dokładnie wymieszać. Rozłożyć dokładnie na waflu.
Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)