czwartek, 29 marca 2012

Sernik waniliowy z polewą truskawkową


Podzielę się dziś moim ulubionym przepisem na sernik. Jesteśmy wszyscy w rodzinie "sernikożercami" i mam za sobą dziesiątki przetestowanych przepisów. Były i serniki gotowane, i czekoladowe, i z owocem itd itp. Ale z tych wszystkich, zostały do domowej księgi przepisów, wpisane dwa: klasyczny wiedeński oraz poniższy. Pierwszy z nich jest wyraźny w smaku i dość ciężki. Drugi zaś to subtelna  mgiełka, której wykończeniem jest kwaskowa polewa. Najważniejsze w pracy nad tym ciastem jest  dodawanie po 1 jajku do mieszaniny sera, cukru i mąki oraz miksowanie na średnich obrotach. Jak to w przypadku serników bywa, ważne też aby produkty były w temperaturze pokojowej.
Święta za pasem, więc może warto sięgnąć do przetestowanego przeze mnie przepisu....



Składniki:
Spód:
  • - ¾ opakowania czekoladowych digestive
  • - 100 g masła roztopionego
Masa serowa:
  • • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki
  • • 250 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • • 3 łyżki mąki pszennej
  • • 5 jajek
  • • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej) 
  • • torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
Wierzch:
  • • 250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
  • • 3 łyżki cukru

  • Polewa:
  • •pół opakowania mrożonych truskawek

Przygotowanie:
  • Tortownicę o wymiarach ok. 25 cm wykładamy mieszaniną ciasteczek i masła. Aby ja uzyskać wkładamy ciasteczka do foliowej torebki (a nawet2 lub 3), zawijamy w ściereczkę, kładziemy na desce i wałkiem lub tłuczkiem uderzamy, rozkruszając w ten sposób ciastka. Łączymy z roztopionym masłem i rozkładamy na całej powierzchni spodu blachy, przyduszając dłonią. Wkładamy do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do miski włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować mieszadłami na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  • Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
  • Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
  • Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
  • Gotowy sernik ostudzić. Zostawić na noc w piekarniku a potem włóż do lodówki.
  • Przygotuj polewę: zmiel w blenderze truskawki z odrobiną cukru lub cytryny – jak wolisz!
  • Wyjmij sernik na ozdobny talerz i polej sosem (ja wolę kroić kawałki i dopiero polewać).




 

4 komentarze:

  1. Mniammmmmmmm! Po prostu pychotka. Jadliśmy go dzisiaj. Przygotowała go Magda. Wielki ukłon za mistrzowskie wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za piękną opinię! Ten sernik nie może się nie udać i zawsze robi wrażenie. A jeśli do tego jest miłe towarzystwo to radość wielka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana a gdzie przepis na Twój mistrzowski sernik na zimno, jego zapach pamiętam jeszcze teraz a minęły już dwa tygodnie!
    Musisz zamieścić przepis albo mnie zaprosić razem z produktami ;) a jak tego nie zrobisz to... hmm..... chyba strzelę focha :) MS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie pamiętam jak go robiłam....Nie strzelaj focha, please...

      Usuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)