Podzielę się dziś moim ulubionym przepisem na sernik. Jesteśmy wszyscy w rodzinie "sernikożercami" i mam za sobą dziesiątki przetestowanych przepisów. Były i serniki gotowane, i czekoladowe, i z owocem itd itp. Ale z tych wszystkich, zostały do domowej księgi przepisów, wpisane dwa: klasyczny wiedeński oraz poniższy. Pierwszy z nich jest wyraźny w smaku i dość ciężki. Drugi zaś to subtelna mgiełka, której wykończeniem jest kwaskowa polewa. Najważniejsze w pracy nad tym ciastem jest dodawanie po 1 jajku do mieszaniny sera, cukru i mąki oraz miksowanie na średnich obrotach. Jak to w przypadku serników bywa, ważne też aby produkty były w temperaturze pokojowej.
Święta za pasem, więc może warto sięgnąć do przetestowanego przeze mnie przepisu....
Składniki:
Spód:
- - ¾ opakowania czekoladowych digestive
- - 100 g masła roztopionego
- • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki
- • 250 g (1 szklanka) drobnego cukru
- • 3 łyżki mąki pszennej
- • 5 jajek
- • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
- • torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
- • 250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
- • 3 łyżki cukru
- Polewa:
- •pół opakowania mrożonych truskawek
Przygotowanie:
- Tortownicę o wymiarach ok. 25 cm wykładamy
mieszaniną ciasteczek i masła. Aby ja uzyskać wkładamy ciasteczka do
foliowej torebki (a nawet2 lub 3), zawijamy w ściereczkę, kładziemy na
desce i wałkiem lub tłuczkiem uderzamy, rozkruszając w ten sposób ciastka.
Łączymy z roztopionym masłem i rozkładamy na całej powierzchni spodu
blachy, przyduszając dłonią. Wkładamy do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do miski włożyć ser,
cukier i mąkę. Miksować mieszadłami na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując
szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
- Dodawać po jednym jajku,
miksując na średnich obrotach przez
około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera
niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie
konieczności.
- Dodać śmietankę kremową,
wanilię i zmiksować na małych
obrotach do połączenia się składników.
- Masę wylać do przygotowanej
formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez
kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie
(środek może pozostać nieco luźniejszy).
- Sernik wyjąć z piekarnika i
rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do
piekarnika na kolejne 15 minut.
- Gotowy
sernik ostudzić. Zostawić na noc w piekarniku a potem włóż do lodówki.
- Przygotuj
polewę: zmiel w blenderze truskawki z odrobiną cukru lub cytryny – jak wolisz!
- Wyjmij
sernik na ozdobny talerz i polej sosem (ja wolę kroić kawałki i dopiero
polewać).
Mniammmmmmmm! Po prostu pychotka. Jadliśmy go dzisiaj. Przygotowała go Magda. Wielki ukłon za mistrzowskie wykonanie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za piękną opinię! Ten sernik nie może się nie udać i zawsze robi wrażenie. A jeśli do tego jest miłe towarzystwo to radość wielka!
OdpowiedzUsuńKochana a gdzie przepis na Twój mistrzowski sernik na zimno, jego zapach pamiętam jeszcze teraz a minęły już dwa tygodnie!
OdpowiedzUsuńMusisz zamieścić przepis albo mnie zaprosić razem z produktami ;) a jak tego nie zrobisz to... hmm..... chyba strzelę focha :) MS
Ale nie pamiętam jak go robiłam....Nie strzelaj focha, please...
Usuń