czwartek, 26 stycznia 2012

SMAŻONA MIELONA WOŁOWINA, ZIEMNIAKI W MUNDURKACH, BOSKA SAŁATKA, PYSZNA FASOLA Z BOCZKIEM

Jeden z tańszych i lepszych obiadów przygotowywanych przez mnie w ostatnim czasie. Wszyscy lubimy fasolę a wiecznie o niej zapominam. Nie wiem co jest w rukwii wodnej, że ciągle drogi Jamie pojawia się w przepisach. Skąd mam ją wziąć u licha???!!! Zastąpić roszponką czy pietruszką? Muszę sama do tego dojść....

4 porcje
Produkty:
Ziemniaki:

  • 4 duże ziemniaki do zapiekania – 0,60 zł
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu -
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany -
  • Wołowina:
  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości -  – 9,80 zł
  • 2 gałązki świeżego tymianku –
  • 1 czerwona cebula – 0,20 zł
  • 3 marchewki – 0,40 zł
  • 3 łodygi selera naciowego – 0,50 zł
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu – 3 zł
  • 4 ząbki czosnku – 1zł
  • 6 łyżek sosu worcester -
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki – 2 zł
  • Fasola:
  • 4 plasterki wędzonego boczku – 2,20 zł
  • 2 pomidory – 2,84 zł
  • 1 puszka (400g) fasoli półksiężycowatej – 3,00 zł
  • czerwony ocet winny -
  • listki z 2-3 gałązek bazylii greckiej lub zwykłej – 1 zł
  • Sałatka:
  • 1 sałata masłowa – 2,00 zł
  • garść umytej rukwii wodnej (znów ta rukwia, skąd mam ją wziąć? U mnie kiełki lucerny) -4,60 zł
  • 1 awokado – 2,29 zł
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany -
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  •  Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i czarny pieprz
dodatkowe koszty: 2,50 zł
RAZEM:  36,26 zł   od osoby: 4 osoby –9,05 zł , 6 osób – 6,04 zł
Przygotowanie:

Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz grill na pełną moc i wstaw na górną półkę piekarnika brytfankę, żeby się nagrzała. Postaw jedną dużą patelnię na średnim ogniu, a druga na małym. Załóż do malaksera tarczę do cienkich plastrów.
Ziemniaki: Umyj ziemniaki, usuń z nich oczka i przebarwienia. Nakłuj ziemniaki kilka razy nożem, włóż je di dużej miski i przykryj podwójną warstwą folii spożywczej. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, ustawionej na pełna moc, przez 14-16 minut, aż będą ugotowane.
Wołowina:  Połóż mięso na patelni na średnim ogniu i drewniana łyżką rozdziel grudki. Dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dolej troche oliwy. Wsyp listki tymianku i smaż, często mieszając, aż mięso się przyrumieni.
Fasola: Skrop oliwą patelnie na małym ogniu i drewnianą łyżką rozdziel grudki. Dodaj pokrojony w paseczki boczek. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy boczek się przyrumieni, zdejmij patelnię z ognia.
Wołowina: Obierz cebulę i przekrój na pół. Umyj i przytnij marchewki oraz łodygi selera. Pokrój wszystkie warzywa w malakserze i odłóż na później. Kiedy mięso się przyrumieni, dorzuć na patelnię listki rozmarynu. Wyciśnij 4 nieobrane ząbki czosnku i dodaj 6 łyżek sosu Worcester. Całość starannie wymieszaj i dobrze przesmaż. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i smaż dalej, często mieszając.
Ziemniaki: Wbij nóż do każdego ziemniaka, aby upewnić się, że jest ugotowany. Zerwij listki rozmarynu, drobno posiekaj i dorzuć do ziemniaków. Posól je, popieprz i skrop oliwą. Delikatnie wymieszaj ziemniaki, żeby pokryły się przyprawami. Za pomocą szczypiec przenieś je do gorącej brytfanki i włóż pod grill, żeby zrobiły się chrupiące.
Fasola:  Postaw patelnię z boczkiem na dużym ogniu. Dorzuć na nią pomidory pokrojone na duże kawałki oraz fasolę z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, żeby płyn odparował.
Sałatka: Odłam liście sałaty, umyj je i wysusz w suszarce. Przełóż sałatę i rukiew do salaterki. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Przełóż łyżką kawałki miąższu z jednej połówki do salaterki. Zmiksuj w blenderze miąższ z drugiej połówki, kwaśną śmietanę, sok z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy extra vergine oraz szczyptę soli i pieprzu. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Wołowina: Kilka listków natki odłóż na później, a resztę drobno posiekaj i dorzuć na patelnię. Skosztuj mięso i dopraw. Przełóż na duży półmisek.
Ziemniaki: Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. Natnij każdy od góry na krzyż i ściśnij od dołu, żeby się rozchylił. Ułóż ziemniaki na wołowinie i do każdego włóż po łyżeczce kwaśnej śmietany. Posyp całość pozostałymi listkami natki i postaw na stole.
Fasola:  Wlej na patelnię z fasolą troche oliwy extra vergine i sporo octu. Posól, popieprz i posyp listkami bazylii. Postaw patelnie na stole.
Sałatka: Wymieszaj sałatkę z dressingiem i smacznego.
Opinie:
Bardzo dobry obiad. Dośka uznała, że to najlepszy z serwowanych dotychczas posiłków, W. senior też zadowolony.  To jego smaki – pieczony ziemniak, mięso i fasola, którą uwielbia.
Dla mnie najciekawszy okazał się dressing z awokado – pycha oraz fasola z pomidorami i boczkiem-mniam, mniam.
Oczywiście nie miałam rukwii wodnej ale do sałaty dodałam kiełki lucerny, które są delikatne w smaku i nie wprowadziły jakiejś poważnej rewolucji ale wzbogaciły sałatę. Polowaliśmy wszyscy na awokado bo lubimy jego smak a tym razem ilość sałatki była w sam raz a zwykle zostają resztki z obiadu.
Dzięki testom i Jamiemu polubiłam rozmaryn, którego nie tolerowałam od lat. Teraz bez wahania dodaję do potraw i uważam, że ziemniaki wspaniale komponują się z jego  głębokim, ziołowym posmakiem.
Podsumowując: to bardzo pożywny i zdrowy obiad. Znów pojawiło się awokado – warzywo niezwykłe. Uwielbiam jego maślaną konsystencję i  smak – skromny ale wyrafinowany  zarazem. A także fasola, której zdecydowanie jemy zbyt mało. A w połączeniu z boczkiem jest świetna.
Jest to najtańszy z przygotowywanych dotychczas przeze mnie obiadów.
Ocena: 9/10




4 komentarze:

  1. mmmmmm... to brzmi na prawdę dobrze...może i ja coś ugotuję... Nie mam wielkich zdolności kulinarnych , ale zachęciłaś mnie a to danie wydaje się być pyszne.
    madziu... tak trzymaj i testuj dalej...Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Qrka, ja toże lubję fasolu
    AND :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie nie był to do końca super hiper obiad :( niestety zawiodła mnie wołowina gdyż seler i marchewa były twarde i pachnące ziemią, może to kwestia warzyw nie wiem... fasola, sałatka i ziemniaki były smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posmak ziemii w potrawie jest dla mnie odrażający. Natychmiast przerywam konsumpcję. Podobnie jak ziemia w szpinaku albo mulach-trafię raz i koniec..U mnie wołowina była świeżo mielona..

      Usuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)