4 porcje
Produkty:
Ziemniaki:
- 4 duże ziemniaki do zapiekania – 0,60 zł
- 2 gałązki świeżego rozmarynu -
- 4 łyżeczki kwaśnej śmietany -
- Wołowina:
- 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości - – 9,80 zł
- 2 gałązki świeżego tymianku –
- 1 czerwona cebula – 0,20 zł
- 3 marchewki – 0,40 zł
- 3 łodygi selera naciowego – 0,50 zł
- kilka gałązek świeżego rozmarynu – 3 zł
- 4 ząbki czosnku – 1zł
- 6 łyżek sosu worcester -
- mały pęczek świeżej natki pietruszki – 2 zł
- Fasola:
- 4 plasterki wędzonego boczku – 2,20 zł
- 2 pomidory – 2,84 zł
- 1 puszka (400g) fasoli półksiężycowatej – 3,00 zł
- czerwony ocet winny -
- listki z 2-3 gałązek bazylii greckiej lub zwykłej – 1 zł
- Sałatka:
- 1 sałata masłowa – 2,00 zł
- garść umytej rukwii wodnej (znów ta rukwia, skąd mam ją wziąć? U mnie kiełki lucerny) -4,60 zł
- 1 awokado – 2,29 zł
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany -
- 1 cytryna – 0,80 zł
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
dodatkowe
koszty: 2,50 zł
RAZEM: 36,26 zł od osoby: 4 osoby –9,05 zł , 6 osób – 6,04 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz grill na pełną moc i wstaw na
górną półkę piekarnika brytfankę, żeby się nagrzała. Postaw jedną dużą patelnię
na średnim ogniu, a druga na małym. Załóż do malaksera tarczę do cienkich
plastrów.
Ziemniaki: Umyj
ziemniaki, usuń z nich oczka i przebarwienia. Nakłuj ziemniaki kilka razy
nożem, włóż je di dużej miski i przykryj podwójną warstwą folii spożywczej.
Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, ustawionej na pełna moc, przez 14-16 minut,
aż będą ugotowane.
Wołowina: Połóż mięso na patelni na średnim ogniu i
drewniana łyżką rozdziel grudki. Dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dolej troche
oliwy. Wsyp listki tymianku i smaż, często mieszając, aż mięso się przyrumieni.
Fasola: Skrop
oliwą patelnie na małym ogniu i drewnianą łyżką rozdziel grudki. Dodaj
pokrojony w paseczki boczek. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy boczek się
przyrumieni, zdejmij patelnię z ognia.
Wołowina: Obierz
cebulę i przekrój na pół. Umyj i przytnij marchewki oraz łodygi selera. Pokrój
wszystkie warzywa w malakserze i odłóż na później. Kiedy mięso się przyrumieni,
dorzuć na patelnię listki rozmarynu. Wyciśnij 4 nieobrane ząbki czosnku i dodaj
6 łyżek sosu Worcester. Całość starannie wymieszaj i dobrze przesmaż. Dodaj
pokrojone warzywa i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i smaż dalej, często
mieszając.
Ziemniaki: Wbij
nóż do każdego ziemniaka, aby upewnić się, że jest ugotowany. Zerwij listki
rozmarynu, drobno posiekaj i dorzuć do ziemniaków. Posól je, popieprz i skrop
oliwą. Delikatnie wymieszaj ziemniaki, żeby pokryły się przyprawami. Za pomocą
szczypiec przenieś je do gorącej brytfanki i włóż pod grill, żeby zrobiły się
chrupiące.
Fasola: Postaw patelnię z boczkiem na dużym ogniu.
Dorzuć na nią pomidory pokrojone na duże kawałki oraz fasolę z zalewą. Gotuj na
wolnym ogniu, żeby płyn odparował.
Sałatka: Odłam liście
sałaty, umyj je i wysusz w suszarce. Przełóż sałatę i rukiew do salaterki.
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Przełóż łyżką kawałki miąższu z jednej
połówki do salaterki. Zmiksuj w blenderze miąższ z drugiej połówki, kwaśną
śmietanę, sok z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy extra vergine oraz szczyptę soli i
pieprzu. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody, aby uzyskać
konsystencję gęstej śmietany.
Wołowina: Kilka listków
natki odłóż na później, a resztę drobno posiekaj i dorzuć na patelnię. Skosztuj
mięso i dopraw. Przełóż na duży półmisek.
Ziemniaki: Wyciągnij
ziemniaki z piekarnika. Natnij każdy od góry na krzyż i ściśnij od dołu, żeby
się rozchylił. Ułóż ziemniaki na wołowinie i do każdego włóż po łyżeczce
kwaśnej śmietany. Posyp całość pozostałymi listkami natki i postaw na stole.
Fasola: Wlej na patelnię z fasolą troche oliwy
extra vergine i sporo octu. Posól, popieprz i posyp listkami bazylii. Postaw
patelnie na stole.
Sałatka:
Wymieszaj sałatkę z dressingiem i smacznego.
Opinie:
Bardzo dobry obiad. Dośka uznała, że to najlepszy z
serwowanych dotychczas posiłków, W. senior też zadowolony. To jego smaki – pieczony ziemniak, mięso i
fasola, którą uwielbia.
Dla mnie najciekawszy okazał się dressing z awokado – pycha oraz
fasola z pomidorami i boczkiem-mniam, mniam.
Oczywiście nie miałam rukwii wodnej ale do sałaty dodałam
kiełki lucerny, które są delikatne w smaku i nie wprowadziły jakiejś poważnej
rewolucji ale wzbogaciły sałatę. Polowaliśmy wszyscy na awokado bo lubimy jego
smak a tym razem ilość sałatki była w sam raz a zwykle zostają resztki z
obiadu.
Dzięki testom i Jamiemu polubiłam rozmaryn, którego nie
tolerowałam od lat. Teraz bez wahania dodaję do potraw i uważam, że ziemniaki
wspaniale komponują się z jego głębokim,
ziołowym posmakiem.
Podsumowując: to bardzo pożywny i zdrowy obiad. Znów
pojawiło się awokado – warzywo niezwykłe. Uwielbiam jego maślaną konsystencję i
smak – skromny ale wyrafinowany zarazem. A także fasola, której zdecydowanie
jemy zbyt mało. A w połączeniu z boczkiem jest świetna.
Jest to najtańszy z przygotowywanych dotychczas przeze mnie
obiadów.
mmmmmm... to brzmi na prawdę dobrze...może i ja coś ugotuję... Nie mam wielkich zdolności kulinarnych , ale zachęciłaś mnie a to danie wydaje się być pyszne.
OdpowiedzUsuńmadziu... tak trzymaj i testuj dalej...Ania
Qrka, ja toże lubję fasolu
OdpowiedzUsuńAND :-)
dla mnie nie był to do końca super hiper obiad :( niestety zawiodła mnie wołowina gdyż seler i marchewa były twarde i pachnące ziemią, może to kwestia warzyw nie wiem... fasola, sałatka i ziemniaki były smakowite :)
OdpowiedzUsuńPosmak ziemii w potrawie jest dla mnie odrażający. Natychmiast przerywam konsumpcję. Podobnie jak ziemia w szpinaku albo mulach-trafię raz i koniec..U mnie wołowina była świeżo mielona..
Usuń