4 porcje
Produkty:
Kurczak:
- 4 piersi kurczaka (4x180g), ze skórką – 18 zł
- 1 łyżka płynnego miodu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu – 3 zł
- kilka gałązek świeżej kolendry – 3 zł
- Kukurydza:
- 4 kolby kukurydzy – 14 zł
- Ryż z fasolą:
- 2 dymki – 1 zł
- 1 laska cynamonu
- 250g ryżu długoziarnistego – 3 zł
- 600ml ekologicznego bulionu z kurczaka
- 1 puszka (400g) czarnej fasoli – 6,69 zł
- Przyprawy:
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
- Sos Jerk:
- 4 dymki – 2 zł
- mały pęczek świeżego tymianku – 3 zł
- 3 świeże listki laurowe – (skąd mam je wziąć???)
- mielone goździki
- mielona gałka muszkatołowa
- mielone ziele angielskie
- 6 łyżek złotego rumu – 4,90 zł
- 6 łyżek białego octu winnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 papryczka scotch bonnet – (z rodzaju papryczek chili, bardzo ostra smakująca trochę jabłkiem i pomidorem, okrągła i niewielka – nie udało mi się takowej kupić więc u mnie czerwona chili) – 1,70 zł
- 4 ząbki czosnku – 0,50 zł
- Sałatka:
- 1 czerwona papryka – 1,40 zł
- 1 czerwona cykoria – 1,50 zł
- 1 sałata rzymska lub coś (u mnie coś czyli świeży szpinak) – 4 zł
- 2 limonki – 3 zł
- ¼ czerwonej cebuli –
- mały pęczek świeżej kolendry – 4 zł
- 1 pojemniczek rzeżuchy – (u mnie kiełki lucerny 2 zł)
- Jogurt:
- 250g jogurtu naturalnego – 1,39 zł
- kilka gałązek świeżej kolendry – 1 zł
- 1 limonka – 1,50 zł
dodatkowe
koszty: 4 zł
RAZEM: 84,58 zł od osoby: 4 osoby –21,14 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw dużą patelnię
do grillowania i duży garnek na dużym ogniu. Włącz piekarnik na 220⁰C.
Kurczak: Połóż
piersi kurczaka na plastikowej desce i każdą przekrój prawie na pół,
zostawiając na końcu nierozcięty kawałek. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Wetrzyj przyprawy w kurczaka z obu stron. Połóż piersi na rozgrzanej patelni do
grillowania, skórą w dół i smaż. Schowaj deskę, umyj nóż i ręce.
Kukurydza: Włóż kolby do garnka, posól, zalej wrzątkiem
i przykryj.
Sos jerk: Oczyść
i grubo posiekaj dymki. Włóż je do blendera razem z listkami tymianku z
większości łodyżek, 3 listkami laurowymi (bez łodyżek), sporą szczyptą mielonych
goździków, gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego oraz 6 łyżkami
rumu i octu, 1 łyżką płynnego miodu i 2 łyżeczkami soli. Usuń szypułkę i
nasiona z papryczki scotch bonnet i dodaj ją do blendera. Wyciśnij 4 nieobrane ząbki czosnku i miksuj
pulsacyjnie pod pokrywką, aż uzyskasz zupełnie gładką pastę. Rozrzedź ją
odrobiną wody jeśli trzeba.
Kurczak: Jeśli
piersi są już rumiane od spodu, przewróć je. Wlej sos jerk do niezbyt dużego
naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż kurczaka, skórką do góry. Skrop 1
łyżką płynnego miodu i posyp kilkoma gałązkami rozmarynu oraz resztką gałązek
tymianku. Włóż na górną półkę piekarnika i piecz około 15 minut, aż kurczak
będzie gotowy. Ostrożnie wylej tłuszcz z patelni i wytrzyj ją papierowym
ręcznikiem. Postaw patelnię na dużym ogniu.
Ryz z fasolą: Postaw szeroki, niski garnek z pokrywką na
średnim ogniu. Przytnij i drobno pokrój dymki. Włóż je do garnka. Dodaj
cynamon, kilka łyżek oliwy oraz spora szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj i
poczekaj około minutę, aż cebulki zmiękną. Dodaj ryz i bulion. Odcedź fasolę,
wypłucz ją i dorzuć do garnka. Delikatnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i
zmniejsz ogień do średniego. Przykryj i zostaw na 12 minut.
Jogurt: Przelej
go do miseczki. Drobno posiekaj kilka gałązek kolendry i dodaj do jogurtu wraz
ze szczyptą soli i kilkoma łyżkami oliwy extra vergine. Dodaj drobno startą
skórkę z ½ limonki i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj i postaw na stole razem z
drugą połową limonki.
Kukurydza: Szczypcami
przełóż kukurydzę na rozgrzaną patelnię do grillowania i skrop oliwą. Smaż,
często przewracając, aż się przypiecze. Przełóż na półmisek i postaw na stole.
Sałatka: Weź jak największą deskę, na której podasz sałatkę. Oczyść
paprykę z pestek i grubo pokrój. Na wierzch połóż cykorię i sałatę. Siekaj
całość, aż uzyskasz małe kawałki. Zrób w środku zagłębienie, wlej do niego
kilka łyżek oliwy extra vergine i wyciśnij sok z 2 limonek. Drobno zetrzyj na
wierzch ćwiartkę czerwonej cebuli. Dopraw sałatkę i wymieszaj. Posyp rzeżuchą i
porwanymi listkami kolendry. Postaw na stole.
Ryż z fasolą: Po 12 minutach zdejmij pokrywkę z garnka i
przemieszaj ryż, który powinien już wchłonąć cała wodę. Skosztuj, dopraw, jeśli
trzeba i postaw na stole.
Podawanie: Wyciągnij kurczaka z piekarnika, posyp listkami kolendry
i postaw na stole. Nakładając na talerze, polewaj sosem z dna naczynia.
Opinie:
Sos jerk to karaibski, ostry, bogaty smakowo sos. Ciekawy
niewątpliwie ale to nie potrawa na szybko. Wg przepisu zamieszczonego w książce „Książce Świata
– tom 4” (dodatek do Gazety Wyborczej)
mięso powinno leżeć w marynacie całą noc. Pewnie wtedy nie
bywa suche i mocno przechodzi aromatem wszystkich przypraw. Jako, że w ten
przepis przypadł na niedzielę, nie mogłam zaszaleć z produktami. Nie udało mi
się kupić dymki, więc wykorzystałam zwykłą cebulę- to pewnie sprawiło, że sos
miał brzydki szarobury kolor. Konsystencja była pewnie zbyt gęsta i kurczak nie
był zamoczony w sosie a jedynie na nim leżał. To sprawiło, że mięso było suche.
Za to ryż a fasolą- pycha! Junior zadziwił nas wszystkich
krzycząc: ”Poproszę jeszcze”. Nie zdarza się to zbyt często, więc plus dla
ryżu… Cudnie komponował się z kwaśnym
jogurtem. Senior nie podpisuje się pod tym zdaniem oczywiście, jako że
zakwaszony przez moje kulinarne testy, reaguje alergicznie na kwaśny smak. I
trudno się z tym nie zgodzić.
Znów trafiła się siekana sałatka. Upewniłam się, że to
prosty i ciekawy sposób na zieleninę obiadową. Siekanie powoduję, że małe
kawałeczki poszczególnych ingrediencji dokładnie łączą się ze sobą i tworzą
spójną smakowo całość. U mnie w sałatce
pojawił się świeży szpinak, którego nigdy nie kroiłam i stwierdzam, że świetnie
się tu sprawdził. Co prawda świeża papryka stała nam na żołądku i na zajęciach ze spininigu jęczałyśmy trochę z
Dosią ale to akurat wina późnego jedzenia.
Kukurydza to dodatek, który nie jest niezbędny. Szczególnie
zimą, kiedy kukurydza w kolbach jest albo mrożona albo ugotowana i próżniowo
pakowana. Ja taką lubię ale moja rodzina
woli naszą, świeżą, gotowaną z cukrem i solą. Ale obawiam się, że pół godziny
na ugotowanie kukurydzy może okazać się niewystarczającym czasem. Poza tym sałatki jest sporo i wystarczy jako warzywny dodatek. Chyba lepiej zrobić jakiś owocowy deser. Ja połączyłam mieszankę mrożonych owoców (ostatnio w Lidlu były genialne mrożone owoce - czerwone i czarne porzeczki, maliny, jeżyny 750g - 8 zł) i brzoskwinie z puszki , posypałam cynamonem i brązowym cukrem-pycha.
Podsumowanie niestety ekonomiczne: obiad nie wart takiej ceny!
wypróbowałam, jak dla mnie pycha, zwłaszcza ryż :) ja zamiast piersi wykorzystałam nóżki kurczaka - efekt pyszna chrupiąca skórka :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ryż jest świetny a nóżki mogą być lepsze z tym sosem. Grunt żeby mięso nie było suche. Nie odpuszczę tego przepisu i wrócę do niego ale na noc zostawię mięso w marynacie.Pozdrawiam:)
UsuńTak mała rada, dorada, kukurydzę gotujemy 10 góra 15 minut najlepiej z dodoatkiem miodu albo ostatecznie cukru gotowana dłużej będzie twarda. Dzięki za podanie przepisu na sos, bo nigdzie nie mogłem go znaleźć,a mnie zaintrygował, jestem bardzo go ciekaw i spróbuje zrobić w najbliższym czasie. Chociaż łączę się w ból jeśli chodzi o świeże liście laurowe. Pozdrawiam serdecznie
UsuńDzięki anonimku za poradę odnośnie kukurydzy. Nastał własnie sezon na pachnącą i świeżą kukurydze więc będę postępować zgodnie z zaleceniami:)
OdpowiedzUsuńWedług mnie wychodzi taniej... Nasz kurczak nie był w marynacie na noc, bo przepis jest w książce "30 minut w kuchni" więc to się wyklucza ;) i był soczysty i pyszny... mniam.
OdpowiedzUsuńDymka zdecydowanie daje inny efekt niż cebula!
A sałata nie "coś"!! Tylko COS odmiana sałaty rzymskiej...
U nas w domu to nasz ulubiony obiad :)
przepisy Jamiego Olivera...
OdpowiedzUsuń