Na szybki posiłek, od śniadania poczynając, na kolacji kończąc, robię dzieciom i z dziećmi, miękkie lane kluseczki, które zazwyczaj podaje z cukrem i kefirem do popicia. Mogą równie dobrze stanowić dodatek do zupy pomidorowej albo rosołu. Wtedy warto dosypać do ciasta zielonej pietruszki i nie dodawać cukru.
Składniki:
mleko - 1/4 szklanki
szklanka słodkiej śmietany
3 jajka
50 g masła
mąka - ok pół szklanki
cukier - 1 łyżeczka lub cukier waniliowy
sól
Masło rozetrzyj z częścią śmietany, żeby się połączyły. Potem dodawaj stopniowo mąkę na przemian ze śmietaną, szczyptę soli, mleko, cukier i stopniowo jajka. Dobierz mąkę jeśli ciasto jest zbyt płynne. Ubij przez chwilę ubijaczką.
Zagotuj wodę z solą i oliwą lub masłem (ja wolę masło) i nakładaj ciasto na łyżeczkę. jednym ruchem nalej w jedno miejsce gotującej się wody. Po kolei nalewaj porcjami tworząc kluseczki. Chwile pogotuj i wyjmuj łyżką cedzakową.
Na śmietanie nigdy jeszcze nie robiłam. A może spróbuję, na zdjęciu wydają się takie delikatne... :)
OdpowiedzUsuńO tak, są bardzo delikatne. Całkiem inne niż tradycyjne lane kluski z wodą. Polecam:)
Usuńlubię takie kluseczki. zresztą.. wszystkie kluseczki lubię!
OdpowiedzUsuńja też Karmelitko. Dobrze, że pod pretekstem zrobienia radości dzieciom, mogę i sobie sprawić przyjemność.
Usuńja również jestem kluskożercom;)
OdpowiedzUsuńWkrótce Antenko zamieszczę przepisy na kolejne:)
UsuńKluski lane, wydawało mi się, to znam na wylot :D A tutaj proszę, wersja ze śmietanką którą widzę po raz pierwszy...pora spróbować!
OdpowiedzUsuńArven, kulinaria to skrzynia bez dna. Ciągle mnie coś zaskakuje.. Mam w zanadrzu jeszcze kilka kluskowych rozwiązań...
Usuń