Składniki:
- pół pęczka pietruszki
- 400g kiełków fasoli mung
- 100g orzechów pistacjowych
- płynny miód - 2 łyżki
- ½ świeżej czerwonej papryczki chili
- 1 małe dojrzałe mango
- sos sojowy - 1/2 łyżki
- oliwa z oliwek
- olej sezamowy
- 1 limonka lub cytryna
Oderwij listki pietruszki i wrzuć do miski razem z kiełkami. Mango obierz i pokrój na kawałki. Chilli pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa polej sosem sojowym, olejem sezamowym i oliwą z oliwek. Orzechy obierz i przez ściereczkę rozbij na mniejsze kawałki. Upraż na patelni i zalej miodem. Dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj całość.
uwielbiam kiełki i pistacje, ale nie myślałam, że można je połączyć :) genialny przepis, jutro wypróbuję :) pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńciekawa sałatka, ale po co cytryna ???
OdpowiedzUsuń