Kiedy nastawał wieczór i Hiszpanie wracali do domów, przez pootwierane okna rozchodził się zapach smażonych ziemniaków. Znów szykowali tortillę. To jedna z bazalnych potraw w kuchni hiszpańskiej.Do smażonych w jajku ziemniaków dodawać można szynkę, pieczarki, oliwki-cokolwiek. Ja najbardziej lubię jednak zwykłą, z samych ziemniaków. Czasem smażę kilka rodzajów i serwuję na zimno, z wykałaczkami wbitymi w małe kawałki. Staram się jeść, o ile to możliwe zdrowo a smażone w oliwie ziemniaki jakoś nie do końca wkomponowywały się w ten styl. Robię więc inaczej. Gotuję ziemniaki - ale nie mogą być zbyt miękkie i rozpadać się (to świetna alternatywa dla ziemniaków, które zostały z obiadu) i potem smażę z jajkami. Polecam, bo to naprawdę dobre i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
jajka - 5 szt
oliwa
sól, pieprz
Ziemniaki pokrój w plasterki (cienkie) i smaż w oleju. Moja wersja light:ugotuj obrane ziemniaki na PRAWIE miękko. Odcedź i pokrój w plasterki. Do miski wbij jajka i ubij by żółtka zmieszały się z białkami. Dodaj sól i pieprz a potem ziemniaki. Delikatnie rozmieszaj. Rozgrzej olej na patelni i przelej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż na średnim ogniu. I teraz ważna uwaga, która powoduje, że tortilla ma piękny kształt- co jakiś czas drewnianą łyżką oddzielaj brzegi tortilli od patelni. Czasami podnieś brzeg i zobacz na jakim etapie jest smażenie. Nie może się przypalać. Po kilku minutach - 10-15, nałóż większy od patelni talerz lub przykrywkę (ja zawsze robię to z przykrywką), zdejmij z ognia patelnię i przewróć ją na drugą stronę, mocno trzymając talerz lub przykrywkę przy brzegach patelni by tortilla wypadła na przykrywkę lub talerz. Potem zsuń delikatnie na patelnie i smaż kolejne 5-10 min. Pokrój jak tort i serwuj z warzywami, ketchupem, sosem czosnkowym itd..
Wygląda smacznie :) Jutro wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDodaję do ulubionych i w najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam, według przepisu hiszpanki , pyszna ... polecam !!!
OdpowiedzUsuń