piątek, 15 czerwca 2012

Podrasowany szaszłyk drobiowy


Szaszłyki nie od dziś królują na grillu. Przepis, który podaję jest nieco bardziej wyrafinowany i dzięki drobnym zabiegom, może okazać się nowym smakiem powszechnie znanego dania.
Pierwszy z zabiegów polega na zawinięciu każdego kawałka mięsa w plasterek boczku. Dzięki temu kurczak nie będzie suchy, co często zdąża się  z grillowanym drobiem.
Drugi natomiast to posypanie gotowego szaszłyka serem żółtym. Proste ale efektowne.



Składniki: na 4-6 szaszłyków


·         filet z kurczaka (2 szt duże)

·          cebula (2 szt)

·          papryka czerwona (2 szt)

·          papryka zielona (2 szt0

·          boczek

·          tarty ser 

·          sól, pieprz 

·          przyprawa do grilla
Mięso należy pokroić w kostkę wielkości ok 2cm na 2 cm. Boczek najlepiej kupić w plastrach ale jest sposób na krojenie boczku w cienkie plastry. Należy go trochę zamrozić a wtedy kroi się go dużo łatwiej. Najlepiej na krajalnicy. Zawijać każdy kawałek mięsa w plaster boczku. Papryki pokroić w kostkę również wielkości 2cm na 2 cm. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na pojedyncze warstwy.Na patyczek  do szaszłyków nadziewać po kolei mięso, paprykę czerwoną, cebulę i od początku to samo tylko,że paprykę czerwoną zamienić na zieloną. Na 1 szaszłyku powinno znaleźć się 4 kawałki mięsa z boczkiem a warzyw 3 serie. Gotowe szaszłyki doprawić solą, pieprzem i/lub przyprawą do grilla.

Smażymy na grillu lub patelni..Kiedy jest gotowy do serwowania,  jeszcze na grillu posypujemy tartym serem. Przykrywamy na chwilę pokrywka od grilla lub metalowa miską by ser się rozpuścił. Doskonale smakuje do tego Frijoles Charros.


1 komentarz:

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)