Szaszłyki nie od dziś królują
na grillu. Przepis, który podaję jest nieco bardziej wyrafinowany i dzięki
drobnym zabiegom, może okazać się nowym smakiem powszechnie znanego
dania.
Pierwszy z zabiegów polega na zawinięciu każdego kawałka mięsa w plasterek
boczku. Dzięki temu kurczak nie będzie suchy,
co często zdąża się z grillowanym drobiem.
Drugi natomiast to posypanie gotowego szaszłyka serem żółtym. Proste ale
efektowne.
Składniki: na 4-6
szaszłyków
·
filet z
kurczaka (2 szt duże)
·
cebula (2 szt)
·
papryka czerwona (2 szt)
·
papryka zielona (2 szt0
·
boczek
·
tarty ser
·
sól, pieprz
·
przyprawa do grilla
Mięso należy pokroić w kostkę wielkości ok 2cm na 2
cm . Boczek najlepiej kupić w plastrach ale jest sposób na
krojenie boczku w cienkie plastry. Należy go trochę zamrozić a wtedy
kroi się go dużo łatwiej. Najlepiej na krajalnicy. Zawijać każdy
kawałek mięsa w plaster boczku. Papryki pokroić w kostkę również wielkości 2cm
na 2
cm . Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na pojedyncze
warstwy.Na patyczek do szaszłyków nadziewać po kolei mięso, paprykę
czerwoną, cebulę i od początku to samo tylko,że paprykę czerwoną zamienić na
zieloną. Na 1 szaszłyku powinno znaleźć się 4 kawałki mięsa z boczkiem a warzyw
3 serie. Gotowe szaszłyki doprawić solą, pieprzem i/lub przyprawą do grilla.
Smażymy na grillu lub patelni..Kiedy jest gotowy do
serwowania, jeszcze na grillu posypujemy tartym serem. Przykrywamy na
chwilę pokrywka od grilla lub metalowa miską by ser się rozpuścił. Doskonale
smakuje do tego Frijoles Charros.
boczek do szaszłyków drobiowych obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuń