Moje ukochane ciasto. Nigdy mnie nie zawiodło i zawsze cieszy się uznaniem gości. Może to świadomość, że podstawę ciasta stanowi zdrowa marchewka, rozgrzesza apetyty? Zawsze tarłam marchewkę na drobnej tarce ale ostatnio z powodu braku czasu, zrobiłam to na grubych oczkach. Efekt by l taki sam. Zimą dodaję dużo świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i sporo cynamonu. Uzyskuję piernikowy, rozgrzewający posmak. Latem można je zakwasić cytryną. Robiłam też dokładnie takie samo ciasto z zastosowaniem jabłek. Polecam, bo efekt jest świetny. Ciasto jest aromatyczne i wilgotne.
- 3 szklanki startej marchwi (na drobnej lub grubej tarce) - 1/2 szklanki rodzynek - 1/2 szklanki posiekanych orzechówMieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową. Polewa kremowa: - 25 dag serka homogenizowanego - 5 łyżek masła
- 1 łyżka śmietany gęstej - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki, utrzeć razem na gładką masę , wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta , wyrównać i zrobić widelcem wzorki. Polewa kremowa: - 25 dag serka homogenizowanego - 5 łyżek masła
- 1 łyżka śmietany gęstej - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki, utrzeć razem na gładką masę , wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta , wyrównać i zrobić widelcem wzorki.
Wszystkie składniki, utrzeć razem na gładką masę , wyłożyć na wierzch
ostudzonego ciasta , wyrównać i zrobić widelcem wzorki.
- 1 szklanka cukru białego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejCiasto:
- 4 jajka Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę , wlewamy olej i dalej ubijamy. Łączymy z mąką i mieszamy. Dodajemy starte
marchewki , rodzynki , orzechy i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do wyłożonej
papierem blachy i pieczemy 20 minut w
temp. 200 ⁰C a kolejne 20 min w temp. 180⁰C.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź i pokryj cudowną kremową polewą.
- 3 szklanki startej marchwi (na drobnej lub grubej tarce) - 1/2 szklanki rodzynek - 1/2 szklanki posiekanych orzechówMieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową. Polewa kremowa: - 25 dag serka homogenizowanego - 5 łyżek masła
- 1 łyżka śmietany gęstej - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki, utrzeć razem na gładką masę , wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta , wyrównać i zrobić widelcem wzorki. Polewa kremowa: - 25 dag serka homogenizowanego - 5 łyżek masła
- 1 łyżka śmietany gęstej - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki, utrzeć razem na gładką masę , wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta , wyrównać i zrobić widelcem wzorki.
to jest najlepsze ciasto marchewkowe na swiecie...wierzcie mi!!!!
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę jest przepis ?
OdpowiedzUsuń