środa, 18 stycznia 2012

KOTLETY SCHABOWE Z CHRUPIACĄ SKÓRKĄ, ZIEMNIAKI Z MUSZTARDĄ,KAPUSTA Z MIĘTĄ, BRZOSKWINIE Z SOSEM CUSTARD

Miętę zwykle pijam zaparzoną albo dodaną do wody . Tu występuje jako dodatek do kapusty -genialne! Kapusta, czyli królowa zdrowia zagościła na naszym stole. Niedoceniane warzywo chroni nas przed nowotworami i chorobami serca. Jeśli masz problem z obolałym brzuchem po kapuście, zjedz kminek - pomoże.


4 PORCJE
PRODUKTY:
Kotlety:
4 kotlety schabowe (4x180g) ze skórą i kością (ze skórą miałam problem, więc musiałam się obejść  kotletem z kością ale bez skórki) – 13,30 zł
8 ząbków czosnku – 2 zł
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego  (w sklepach nie do kupienia, może zielarnie albo sklep internetowy)
mały pęczek świeżej bazylii – 4,49 zł
płynny miód – 1 zł
Ziemniaki:
700g ziemniaków – 1,20 zł
½ cytryny -0,40 zł
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
mały pęczek świeżej natki pietruszki – 2,30 zł
Kapusta:
1 mała kapusta włoska – 2,39 zł
2 czubate łyżeczki sosu miętowego – 1,70 zł
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz
Brzoskwinie:
2 puszki (2x 415) połówek brzoskwiń w soku własnym ( u mnie jedna 820g) – 4,99 zł
1 laska cynamonu -1,80 zł
425 g sosu custard  (nie było go nawet w Kuchniach Świata, więc robiłam sama) – 3,90 zł
4 kruche ciasteczka -
Kilka gałązek świeżej mięty – 4,67 zł
Dodatkowe przyprawy: 3 zł

RAZEM: 44,14 zł  od osoby: 4 os – 11,78 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz piekarnik na 180⁰C. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu.
Kotlety: Połóż kotlety na plastikowej desce i odetnij od nich skórę wraz z częścią tłuszczu. Pokrój skórkę na paski o grubości 1 cm i połóż je na patelni, tłuszczem w dół. Smaż, aż staną się chrupiące.
Ziemniaki: Umyj ziemniaki, wytnij z nich oczka i przebarwienia. Większe ziemniaki przekrój na półó, pozostałe nakłuj nożem i wszystkie włóż  do miski. Dodaj ½ cytryny oraz spora szczyptę soli i pieprzu. Przykryj podwójną warstwą folii spożywczej i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, ustawionej na pełna moc, przez ok. 17 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Kotlety: Za pomocą szczypiec przewróć kawałki skóry na drugą stronę. Ponacinaj tłuszcz na kotletach i dopraw je z obu stron solą i pieprzem. Kiedy skórka się zrumieni i będzie chrupiąca, zdejmij patelnię z ognia.
Kapusta: Przekrój kapustę na pół, odetnij dolną część głąba i zdejmij zewnętrzne liście. Pokrój kapustę na ósemki i włóż do dużego garnka.
Kotlety: Lekko rozgnieć nasadą dłoni 8 nieobranych ząbków czosnku. Wrzuć je na patelnię i postaw ją z powrotem na ogniu. Przesuń skórkę i czosnek na bok patelni, a na środku ułóż wszystkie kotlety , tłuszczem w dół. Za pomocą szczypiec przełóż skórkę i czosnek do brytfanki. Posyp je nasionami kopru włoskiego. Wstaw brytfankę na górną półkę piekarnika. Obrze umyj ręce. Zerwij listki szałwii.
Kapusta: Wlej do garnka z kapustą wrzątek i posól go. Przykryj garnek i postaw na dużym ogniu. Gotuj kapustę przez 6-8 minut., aż będzie miękka (ale nie rozgotuj jej!)
Kotlety: kiedy tłuszcz na kotletach zrumieni się, za pomocą szczypiec ułóż je płasko na patelni. Smaż przez ok. 4 min, przewracają od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Wyciągnij brytfankę z piekarnika, wsyp do niej listki szałwii i przełóż  kotlety. Skrop je z wysokości odrobiną miodu i włóż brytfankę do piekarnika. Piecz przez około 10 minut, aż kotlety będą upieczone w środku.
Brzoskwinie: Wrzuć  brzoskwinie wraz z sokiem do rondelka. Dodaj laskę cynamonu i postaw na dużym ogniu.
Kapusta: Odcedź kapustę i przełóż ją z powrotem do garnka. Dodaj 2 czubate łyżeczki sosu miętowego, szczyptę soli i pieprzu oraz trochę oliwy extra vergine. Delikatnie przemieszaj całość szczypcami. Przykryj garnek, żeby kapusta nie wystygła i postaw go na stole.
Ziemniaki: Wyciągnij miskę z ziemniakami z mikrofalówki. Ostrożnie zdejmij folię i upewnij się, że ziemniaki są ugotowane. Wyrzuć połówkę cytryny. Dodaj 1 czubatą łyżeczkę musztardy, kilka łyżek oliwy extra vergine, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekaną natkę. Wymieszaj nieco rozgniatając ziemniaki łyżką, tak żeby wszystkie smaki się przeniknęły. Postaw ziemniaki na stole.
Brzoskwinie: Przełóż sos custard na półmisek. Na wierzch nałóż gorące brzoskwinie, a na nie pokrusz ciasteczka. Skrop mała ilością soku z rondelka (resztę wylej) i posyp porwanymi listkami mięty.
Kotlety: Wyciągnij brytfankę z piekarnika i postaw na stole. Podaj kotlety z pyszna kapustą i ziemniakami.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opinie:
Gotowanie dzisiejszego obiadu było znacznie przyjemniejsze niż poprzednie. Bałagan jakby mniejszy i zapanowanie nad czasem także. Zanim zaczęłam liczyć czas przygotowałam wszystkie naczynia, pokroiłam ziemniaki, kapustę. Sporo zabawy mieliśmy z sosem custard.  Nie trudno go zrobić ale zabawa przy mieszaniu na małym ogniu, strasznie nudna. Na szczęście dziś wspomagał mnie W. , który dzielnie mieszał sos waniliowy. Choć był on dobry, to uznaliśmy że chyba lepszy nawet byłby budyń przygotowany z nieco większą ilością mleka.
Z całego zestawu najlepsze było mięso. Fajne i proste rozwiązanie dla kotleta saute. Szałwia nadała nieco ostrości, aczkolwiek nie była wyczuwalna jako osobny smak. Jestem ciekawa jaki wpływ na smak mają nasiona kopru włoskiego. Czy bardzo zmienia smak, czy są intensywne?
Rozgniecenie dłonią ząbków czosnku , było dla mnie zbyt trudnym zadaniem, więc pomogłam sobie trochę, dociskając czosnek nożem.  Po upieczeniu był rewelacyjny. Ważne by trafić  w odpowiedni moment pieczenie czosnku. Jeśli będzie zapiekał się zbyt długo, będzie się rozpadał i zamieni się w nieapetyczna paćkę. Jeśli za krótko natomiast, wówczas pozostanie intensywny aromat i zapach. Odpowiednio upieczony oprócz swoich walorów smakowych, m także zaletę, że nie pozostawia silnego zapachu w ustach . Uwielbiam go w sałatce ze świeżego szpinaku, z orzechami.
Wolę nie myśleć o tym co tracą ziemniaki podczas gotowania w mikrofalówce. Zaleta jest to, że są w skórce… Pocieszam się trochę, wiem. Ale z drugiej strony jeśli gotujemy w ten sposób warzywa raz na jakiś czas, to nic wielkiego się nie stanie. W. skrytykował oczywiście cytrynę w pyrkach. Mnie to połączenie właśnie odpowiadało. Znany smak podrasowany nietypowym dodatkiem. Jamie w ogóle chyba uwielbia cytrynę… Ja tez.
Ucieszyła mnie zielenina. Przyznam, że nie często serwuję kapustę w tej postaci. Uwielbiam młodą kapustkę na słodko, z cytryną. Albo z masłem i kminkiem. Sos miętowy zupełnie nie jest znany w polskiej kuchni. Onegdaj serwowałam w mojej restauracji jagnięcinę z sosem miętowym. Znałam go ale połączenia z kapustą trochę się obawiałam. Efekt był świetny. Na pewno nie zapomnę tego rozwiązania. Proste ale niebanalne i mocno wzbogacające cały posiłek. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, warto po nie sięgać. A szczególnie po brukselkę, która ma 4 razy więcej witaminy C aniżeli pozostałe kapustowate. Wspomaga działanie układu odpornościowego, zwalcza infekcje i wirusy!
Deser bardzo smakował mojej rodzince. No oprócz Małego, dla którego najlepszy deser to cukierek. Jeśli będę go powtarzała to posypię go ciasteczkami amaretti lub płatkami migdałów a zamiast budyniu zrobię domowy kisiel malinowy lub truskawkowy.
Podsumowując muszę przyznać, że po wczorajszym zawodzie kulinarnym, dziś znów jestem uskrzydlona i chce mi sie nadal testować. Jestem przekonana, że jeśli zarezerwujesz 1 godzinę na przygotowanie dań wg wskazówek Jamiego Olivera w książce „30 minut w kuchni”, ze spokojem i w jako takim porządku przygotujesz zaproponowane dania.
Ocena: 7/10






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)