Mak najczęściej kojarzy się z ciastem, drożdżówkami, pieczywem i nadzieniem do pierogów. Zazwyczaj w formie farszu lub posypki. Ja proponuję delikatny mus-piankę z miodem gryczanym i makiem właśnie. Połączyłam dwa staropolskie smaki, które doskonale się uzupełniają. Lekki, puszysty, zaskakujący w smaku deser.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka miodu spadziowego lub gryczanego
- bita śmietana
- 4 łyżki maku
Ubijamy kogel-mogel z żółtek i cukru, dodajemy miód do smaku, łączymy z 4
łyżkami bitej śmietany i ubitymi białkami. Wsypujemy mak i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do szklaneczek a na to wlewamy warstwę gęstego kisielu,
najlepiej o smaku owoców leśnych.
Deser można podawać od razu albo zostawić w lodówce by nieco stężał i by kisiel lepiej utrzymał się na powierzchni.
Wygląda naprawdę pysznie!!
OdpowiedzUsuńoo pierwsze słysze o takim deserze, ciekawie
OdpowiedzUsuń