poniedziałek, 25 czerwca 2012

Powalający krem makowo-miodowy


Mak najczęściej kojarzy się  z ciastem, drożdżówkami, pieczywem i nadzieniem do pierogów. Zazwyczaj w formie farszu lub posypki. Ja proponuję delikatny mus-piankę z miodem gryczanym i makiem właśnie. Połączyłam dwa staropolskie smaki, które doskonale się uzupełniają. Lekki, puszysty, zaskakujący w smaku deser.





Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka miodu spadziowego lub gryczanego
  • bita śmietana
  • 4 łyżki maku

Ubijamy kogel-mogel z żółtek i cukru, dodajemy miód do smaku, łączymy z 4 łyżkami bitej śmietany i ubitymi białkami. Wsypujemy mak i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do szklaneczek a na to wlewamy warstwę gęstego kisielu, najlepiej o smaku owoców leśnych. 
Deser można podawać od razu albo zostawić w lodówce by nieco stężał i by kisiel lepiej utrzymał się na powierzchni. 







2 komentarze:

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)