Cebula obecna jest w naszej kuchni bardzo często ale przypomina rolę Kopciuszka. Ot, dodatek. Ale sama w sobie jest absolutnie niezwykła. Wkrótce podzielę się zaskakującymi badaniami ale muszę przetłumaczyć tekst więc zrobię to którejś nocy. Dziś natomiast podzielę się moim odkryciem z wczoraj, kiedy przygotowywałam uroczysty obiad dla gości. Miałam już z warzyw cukinię w ziołach i marchewkę z brukwią ale brakowało mi jeszcze czegoś do duszonej wołowiny. Pomyślałam więc o cebuli. Pokroiłam ja w plastry i usmażyłam na maśle. Kiedy się zeszkliła, posypałam brązowym cukrem i smażyłam nadal. Efekt kochani był cudowny. Zniknęła od razu! Banalnie proste ale może na tym polega fenomen?
Składniki:
cebula
masło
brązowy cukier
Cebulę pokroić w cienkie plastry lub półksiężyce, jak chcesz bo i tak się rozpadnie. NA patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Duś aż się zeszkli a potem posyp brązowym cukrem. Smaż jeszcze przez chwilę.
mniam, mniam, mniam jestem cebulożercą:)))
OdpowiedzUsuń:) Jeden z moich przyjaciół zajada cebulę jak jabłko.Też jest cebulożercą!
UsuńOj, nie musisz nawet opisywać, dla mnie to idealny dodatek do wielu, wielu potraw :D A już na pewno ulubionych pierogów ruskich!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) A jeszcze jak się podleje balsamico, podsypie ziółek... ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie - balsamico i pół kieliszka wina. Pycha!
Usuńi ja uwielbiam! Robię często i gęsto :)
OdpowiedzUsuńojej, proste bardzo proste ,a wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńcałkowicie się zgadzam, cebulka to idealny dodatek, nadaje smaku i jest zdrowa.
OdpowiedzUsuńCebulę dodaję praktycznie do wszystkiego, co nie jest ciastem czy deserem. Na słodko też jest świetna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak ja się zajadałam cebulą z octem i solą, o mamuniu:D
OdpowiedzUsuń????? No to mnie zakoczyłaś tym octem!!
UsuńPodzielam uwielbienie i pozdrawiam Dusiu!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie proste rozwiązania są najlepsze! Tak samo, jak w przypadku moich ciasteczek bez pieczenia... Wspomina je każdy, każdy je jadł i każdy je lubił. Także to kolejny przykład na to, że nie potrzeba wymyślania i skomplikowanych przepisów, żeby coś było naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Agato. Niech żyje prostota!
UsuńJak pitraszę coś w kuchni z cebulą to domownicy zbiegają sie do kuchni i "węszą" cóż takiego dobrego będzie jedzone...taka jest moc prostej cebuli:)
OdpowiedzUsuńO tak, dopełnia wiele z nich... Pozdrawiam Ulko:)
Usuń