Dwie ważne informacje:
pierwsza-koniecznie wybierz dobre mandarynki . Ostatnio kupiłam w Tesco i były strasznie gorzkie. Zawsze sprawdzają się za to Rolnika.
Po drugie - Ciasto na pergaminie dość ciężko się rozkłada ale z czasem dojdziesz do wprawy. Rób to albo mokrą łyżką albo ręką, tak jak ja.
Składniki:
Spód:
-150 g
mąki
- 5 jaj
-300 g cukru
-100 g
masła
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
-150 g płatków migdałowych
Masa śmietankowa:
- 1 mała puszka mandarynek
- 500 ml śmietany
- 2 op. zagęstnika do śmietany (np. Śmietan-fix)
- 2 op. cukru wanilinowego
Piekarnik rozgrzewamy do180 st . C.
-
- 5 jaj
-
-
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
-
Masa śmietankowa:
- 1 mała puszka mandarynek
- 500 ml śmietany
- 2 op. zagęstnika do śmietany (np. Śmietan-fix)
- 2 op. cukru wanilinowego
Piekarnik rozgrzewamy do
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy ze
Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic o średnicy
Białka ubijamy z
Ciasta pieczemy ok. 30 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku.
Mandarynki dokładnie osączamy z soku. Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym na sztywno. Ostrożnie dodajemy mandarynki. Całość rozsmarowujemy na spodzie ciasta i delikatnie przykrywamy drugim plackiem.
szukam teraz pomysłu na mój tort urodzinowy, więc sobie ten przepis zapamiętam :)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana Dominiko, że nie będziesz żałowała:) Wszystkiego najlepszego!!!
Usuńjak nie jest zapierajacy dech w piersiach???? jest mega apetyczny, będę się musiała kiedyś na niego do Ciebie wprosić:))))
OdpowiedzUsuńPoczerwieniałam....Dziękuję Aniu i musimy faktycznie kiedyś się zobaczyć. Ale nie tylko tam gdzie zawsze:))
Usuńmi też dech w piersiach zaparło, ależ on musi być pyszny
UsuńMadzia ,aleś perełkę wyszukała, ten tort zapiera dech w piersi , jest boski
OdpowiedzUsuńMargot kochana, jak miło mi się zrobiło..Buziaki!
Usuńwspaniale się prezentuje, niezwykle kusząco
OdpowiedzUsuńJako, że zdjęcia robię...wykałaczką, cieszę się że tak odbierasz prezentacje tego tortu. Od Ciebie do podwójny komplement.
Usuńmój mąż uwielbia bezę...to idealny tort na jego urodziny :)
OdpowiedzUsuńo, to tak jak mój. To On namawia mnie do pieczenia tego tortu. Mam nadzieję, że będzie smakował mężowi!
UsuńWygląda wspaniale :) Beza i mandarynka to ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, że nietypowe. Ale sprawdza się!
UsuńDobre połącznie. Na pewno był pyszny :)
OdpowiedzUsuńNigdy mnie nie zawiódł. Robiłam go po raz któryś i zawsze zbiera pochwały.
UsuńRobię......a ile to jest 1/2 op. proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj opakowanie proszku do pieczenia ma 30 g, zatem 1/2 op to 15 g.
UsuńZnów beza mi nie urosła. A masa śmietankowa się zważyla. Antytalent jestem.
OdpowiedzUsuńA ŚMIETANA TO JAKA MA BYĆ?
OdpowiedzUsuń