niedziela, 17 czerwca 2012

Anyżowa sałatka z kopru włoskiego


Prosta, szybka i ciekawa sałatka z kopru włoskiego - fenkułu. Jego anyżowy posmak może stanowić alternatywę dla czosnkowych grillowych dodatków. Fenkuł to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w witaminę C, potas, błonnik, witaminę B1 i kwas foliowy. Jest silnym antyutleniaczem, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, odpornościowy i ma działanie przeciwrakowe. Inspiracją był przepis Jamiego Olivera.



Składniki:
1 fenkuł, czyli koper włoski
pęczek rzodkiewek
pól pęczka koperku
1 cytryna
sól
oliwa z oliwek

Fenkuła przekrój na pół, każdą polówkę jeszcze na pół a potem pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój w podobną kosteczkę (możesz to zrobić w szatkownicy lub innym automacie do szatkowania). Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki połącz ze sobą, skrop cytryną, polej oliwą z oliwek. Dopraw solą.





1 komentarz:

  1. Jakiś czas temu jadłam sałatkę z koprem włoskim, była pyszna, lekka i orzeźwiająca. W sam raz do mięs z grilla! Dziękuję za dodanie jej do akcji Grill 2012.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)