Testuję kolejną potrawę z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" Wkomponowuje się ona doskonale w konkurs "Indyjsko-polska bonanza", więc zgłaszam ją:)
Nie zachwyca mnie kiszona cytryna w tym przepisie ale jak ma być po indyjsku, to jest!
4-6 osób
Produkty:
Curry:
- 2 cebule – 0,20 zł
- 1 średnia dynia piżmowa –
przyjmijmy ceną ok. 8 zł
- 1 mały kalafior – 6,90 zł
- opcjonalnie: 1 świeża czerwona
papryczka chili (ja nie dodawałam)
- 4 ząbki czosnku – 1 zł
- pęczek świeżej kolendry – 4,49
zł
- ½ słoika (1/2 x 283g) pasty
rogan josh firmy Patak’s – 7,50 zł
- 1 puszka (400g) ciecierzycy –
3,50 zł
- 100g umytego młodego szpinaku –
4 zł
- 500g jogurtu naturalnego – 3,60
zł
- Ryż:
- 1 kubek ryżu basmati – 2 zł
- kilka całych goździków
- Surówka:
- garść płatków migdałowych
- 5-6 marchewek – 1,50 zł
- 1 świeża czerwona papryczka
chili – 1,70 zł
- pęczek świeżej kolendry – 4,49
zł
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2
cm)
- 1 cytryna – 0,80 zł
- Chapati:
- 1 opakowanie placków chapati
- kurkuma, do oprószenia
- Kiszona cytryna:
- 1 cytryna – 0,80 zł
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- ¼ świeżej czerwonej papryczki
chili – 0,50 zł
- 1 mała suszona papryczka chili
- Przyprawy:
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
dodatkowe koszty: 5 zł
RAZEM: 55,98 zł od osoby: 4 osoby –13,99 zł 6 osób
– 9,33 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.
Zagotuj wodę w czajniku. Postaw duży garnek na dużym ogniu. Włącz
piekarnik na 180⁰C. Załóż do malaksera grubą tarkę.
Curry: Obierz cebulę i pokrój w plasterki,
wrzuć do dużego garnka, dolej trochę wody i sporo oliwy. Ostrożnie przekrój
dynię piżmową w poprzek. Aby oszczędzić czas, wykorzystaj tylko górną część bez
pestek; dolna część schowaj do lodówki na inną okazję. Przekrój górną część
dyni (bez obierania) wzdłuż na 4 części i pokrój w plasterki o grubości 1 cm.
Dorzuć je do garnka. Odkrój łodygę kalafiora, usuń zewnętrzne liście, pokrój
warzywo na kawałki wielkości kęsa i wrzuc do garnka. Jeśli chcesz, by
curry było ostrzejsze, dorzuć chili pokrojone w plasterki. Wyciśnij nieobrane
ząbki czosnku. Zachowaj kilka listków kolendry do przybrania, a resztę drobno
posiekaj (razem z łodyżkami) i dorzuć do garnka. Dolej ok. pół litra wrzątku,
dodaj pastę rogan josh i ciecierzycę z zalewą. Dopraw, dobrze wymieszaj i
przykryj. Gotuj intensywnie i szybko, od czasu do czasu mieszając.
Ryż: Wsyp kubek ryżu do średniego garnka, dodaj trochę oliwy i iklika
goździków. Zalej 2 kubkami wrzątku (użyj tego samego kubka, co do ryżu). Posól,
przykryj i gotuj na średnim ogniu 7 minut. Zagotuj wodę w czajniku.
Chapati: Włóż zgnieciony kawałek papieru do
pieczenia pod kran, a następnie rozłóż go płasko. Ułóż na nim chapali w stosik,
skrapiając każdy placek oliwą i posypując odrobiną kurkumy. Owiń w papier i włóż
na środkową półkę piekarnika.
Surówka: Upraż migdały na małej patelni na średnim
ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Przesyp do miseczki.
Umyj i przytnij marchewki. Zetrzyj je w malakserze razem z chili (bez szypułki
i nasion, górną 1/3 częścią pęczka kolendry i obranym imbirem. Przesyp do
salaterki.
Curry: Dodaj trochę wody, jeśli jest zbyt
suche. Wymieszaj i przykryj.
Ryż: Po 7 minutach zdejmij garnek z ognia i
zostaw pod przykryciem na kolejne 7 minut. Ryż dojdzie i stanie się puszysty, o
orzechowym posmaku.
Surówka: Skrop ja oliwą extra vergine i posól.
Posyp odrobiną drobno startej skórki z cytryny i wyciśnij sporo soku. Dobrze
wymieszaj. Posyp uprażonymi migdałami oraz połową zachowanych listków kolendry
i postaw na stole.
Curry: Zdejmij pokrywkę. Czy konsystencja jest
odpowiednia? Jeśli nie, możesz dolać troche wrzątku lub pognieść część warzyw,
w zależności od tego, jaka chcesz uzyskać teksturę. Skosztuj i dosól, jeśli
trzeba. Dodaj szpinak i wymieszaj.
Kiszona cytryna: Pokrój cytrynę na ósemki i usuń pestki. Pokrój w cienkie plasterki
cytrynę i ćwiartkę chili. Postaw patelnię, na której prażyłeś migdały, z
powrotem na średnim ogniu. Skrop oliwą i wsyp nasiona gorczycy, kurkumę, chili
w plasterkach i pokruszoną suszoną chili. Kiedy mieszanina zacznie skwierczeć,
dodaj cytrynę, posól, policz do dziesięciu, zdejmij z ognia i przełóż do miski,
żeby przestygła.
Podawanie: Przelej połowę jogurtu do miseczki. Skrop
go oliwą extra vergine i postaw na stole z papa damami i kiszoną cytryną.
Wyciągnij chapati z piekarnika i połóż na stole. Przełóż ryż i curry do dużych
salaterek. Posmaruj curry resztą jogurtu i posyp pozostałymi listkami kolendry
i podaj ryż. Smacznego!
Widzę że miałaś o wiele więcej cierpliwości do testowania przepisów Jamiego :) My przerobiliśmy chyba wiekszosc z kurczakiem, ale gdy doszliśmy do ryb i jagnięciny nasz budżet nie wytrzymał :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
I do testowania i do pisania potem długich przepisów. I jeszcze liczenia cen! Za jakiś czas mam zamiar wrócić do testowania tych potraw..
UsuńIt's remarkable for me to have a website, which is useful designed
OdpowiedzUsuńfor my experience. thanks admin
Feel free to surf to my blog :: bankruptcy lawyer attorney