środa, 27 czerwca 2012
Ziemniaki dolfinki (dauphine)
Jako, że uwielbienie dla młodych ziemniaczków u mnie ogromne, zdarza się dość często, że przygotowuję ich znacznie więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Nie martwię się tym jednak, bo sposobów na ich wykorzystanie mam sporo. A to ziemniaczana sałatka z ogórkiem i cebulą, a to tortilla hiszpańska na zdrowo przyrządzana a to mniej zdrowe ale dla dzieci atrakcyjne - ziemniaczki dolfinki. Pomysł na nie zrodził się we Francji. Szczyt popularności przypadł na lata 80-te. Lubię czasem wracać do przepisów old-fashioned..
Składniki:
500g ugotowanych (obranych lub umytych) ziemniaków
sól, pieprz
olej do smażenia
na ciasto:
125g maki
80g masła
4 jaja
szczypta soli
1 szklanka wody
Zagotuj wodę z solą i masłem. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj. Ponownie postaw rondel na małym ogniu, zawartość cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Rondel zdejmij z ognia, stopniowo wbijaj jajka, cały czas ubijając cisto. Ziemniaki przepuść przez maszynkę lub dokładnie rozgnieć, połącz z ciastem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób i ostudź. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucaj na mocno rozgrzany (ale nie dymiący) olej. Gdy usmażą się na złoty kolor i wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową, osusz na bibule i natychmiast podawaj.
na podstawie "Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej" Hanny Szymanderskiej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny przepis! Ziemniaki - moje ulubione warzywa, na głębokim oleju - tym bardziej! Nie mogę się doczekać aż wypróbuję !!!
OdpowiedzUsuńna pewno się skusze, pysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńmoże niezbyt to zdrowe, ale za to na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńSuperaśne te ziemniaczki :) A czy mogę prosić o banerek? Dzięki!
OdpowiedzUsuńTu jest wlasciwy przepis
OdpowiedzUsuńhttp://wrotkaonline.blox.pl/2011/04/Francuska-zapiekanka-z-ziemniakow-Pommes-dauphine.html